Ришар (Бретан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ришар дьо Бретан
граф на Вертю, Етамп
НаследникФрансоа II дьо Дрьо
Лични данни
Роден
1395
Починал
2 юни 1438
Семейство
Династия Дом Монфор-л’Амори
БащаЖан IV
МайкаЖана Наварска
БракМаргарита Орлеанска
ПотомциМария, Изабела, Катерина, Маргарита, Франсоа II дьо Дрьо
Герб
Ришар дьо Бретан в Общомедия

Ришар дьо Бретан (* 1395, † 2 юни 1438, Шато дьо Клисон), граф на Вертю, Етамп и Мант е осмо дете и най-малък син на Жан IV, херцог на Бретан и третата му съпруга, Жана Наварска.

Семейни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Баща му е пра-пра-правнук на Пиер I Моклерк дьо Дрьо, херцог на Бретан, който от своя страна е пра-правнук на френския крал Луи VI . Това прави Ришар член на династията на Капетингите. Той също така е пра-пра-правнук на крал Хенри III от Англия, чрез неговата пра-пра-баба, Беатрис от Англия. Това показва политическите и брачни съюзи между кралете на Англия и херцогскската династия на Бретан.

Ришар има много сложни семейни връзки с френския и с английския крал.

Майка му Жана се жени за крал Хенри IV и става кралица на Англия. Полубратът на Ришар, синът и наследник на Хенри IV, крал Хенри V предявява претенции за френския трон и подновява Стогодишната война. Той се жени за братовчедка по бащина линия на съпругата на Ришар, Катрин от Валоа. Неговият доведен племенник, крал Хенри VI от Англия, наследява своя дядо и чичо на съпругата на Ришар, Шарл VI, на френския трон; така той е съперник на дофина Шарл. По стечение на обстоятелствата съпругата на Хенри, Маргьорит Анжуйска, е доведена дъщеря на Жана дьо Лавал, която е внучка на брата на Ришар, Жан VI Мъдри, херцог на Бретан. Ришар също е в далечно родство с рода Дьо Куртене, който също произлиза от Луи VI чрез по-малкия си син, Пиер I дьо Куртене .

Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

Сключва брак през 1423 година с Маргарита Орлеанска, графиня на Вертю, дъщеря на Луи I дьо Валоа, херцог на Орлеан; техният син Франсоа II става последният херцог на Бретан, а внучка им - херцогиня Анна Бретанска е два пъти кралица на Франция.

Деца

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Christian Guyonvarc'h, La Bretagne, in Jacques Le Goff (dir.), L'État et les conflits, Paris, Seuil, 1990, p. 501 – 522 ; in André Burguière et Jacques Revel (dir.), Histoire de la France.
  2. Jacques Choffel, Le dernier duc de Bretagne. François II, Fernand Lanore, Paris, 1977 (ISBN 9787630003571).