Робърт Якоб Гордън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Робърт Якоб Гордън
Робърт Якоб Гордън 
Роден: 29 септември 1743 г.
Починал: 25 октомври 1795 г. (52 г.)

Робърт Якоб Гордън (на английски Robert Jacob Gordon) (29 септември 1743, Дусбург, провинция Гелдерланд, Нидерландия - 25 октомври 1795, Кейптаун, ЮАР) холандски офицер, полковник, колонизатор.

По бащина линия шотландец, а по майчина – холандец, Робърт Якоб Гордън през 1753, едва 10 годишен е записан в холандския драгунски кадетски корпус. През 1759 постъпва в университета в Хардервейк, специалност хуманитарни науки, където се проявява неговият изключителен интелект и разностранните му интереси. След завършване на университета постъпва на работа в Холандската Източноиндийска компания, която през 1772 го изпраща в Южна Африка.

През 1772-1773 и 1774 предприема първите експедиции в югозападната част на днешната територия на Република Южна Африка, главно в района на Кейптаун.

След това за около три години отново пътува по различни задачи на Холандската Източноиндийска компания до 1777, когато окончателно се установява в Кейптаун.

От 6 октомври до 8 март 1778 прави своята най-голяма експедиция, по време на която са открити и опознати големи територии от Южна Африка. Тръгва от Кейптаун на североизток, пресича платото Голямо Кару, планината Снеевберген (2499 м), ограждаща го от север и открива горното течение на Оранжевата река в най-южната ѝ точка. От там се спуска по нея и на 23º 40` и.д. открива устието на най-големия ѝ десен приток – река Ваал.

През 1779 в нова експедиция, в която взема участие и англичанинът Уилям Патерсън в ролята на топограф, посещава устието на Оранжевата река и след това изследва и картира долното ѝ течение на протежение от 850 км. Една година преди това, през 1778 Патерсън прониква на изток от река Грейт Фиш и събира ценни географски и естественоисторически материали за африканските племена банту. Неговата дейност е особено полезна за картографите, които на базата на астрономическите определения на координатите на редица пунктове по време на пътуването успяват да съставят сравнително точна карта на района. Своите впечатления и наблюдения излага в излязлата от печат в Лондон през 1789 книга "Разказ за четирите пътешествия в страната на хотентотите и Кафрария".

След това Гордън предприема още няколко пътувания в Южна Африка, като изследва и колонизира за холандците огромни територии. Въвежда отглеждането на породата овце "меринос", а през 1786 открива последния падран (каменен стълб с барелефи, изобразяващи кралския герб) поставен през 1487 от Бартоломео Диаш.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Robert Jacob Gordon“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.