Направо към съдържанието

Роджърс център

Роджърс център
Карта
Местоположение в Торонто
Общи данни
Роджърс център в Общомедия

„Роджърс център“ (на английски: Rogers Centre), до 2005 г. известен като „Скай доум“ (на английски: Sky Dome), е първият стадион в света с подвижен покрив и възможности за пълно покриване на съоръжението. Комплексът е открит през 1989 г.

Стадионът се намира в Торонто (Канада), в непосредствена близост до телевизионната кула Си Ен Тауър. Стадионът разполага с 66 000 седящи места и е база на бейзболния клуб Блу Джейс (Blue Jays) и на футболния клуб Аргонавтс (Argonauts).

Роджърс център през нощта

Конструкция на купола[редактиране | редактиране на кода]

Поглед отгоре при закрит купол

Подвижният покрив на стадиона тежи 11 000 тона и се намира на 93 м над игрището. Той има възможност за пълно покриване и откриване на съоръжението. Освен игрището куполът може да покрие 91 % от седящите места.

Куполът се състои от 4 части – една неподвижна, една обръщаща се на 180° и други две, прибираща се една под друга телескопично. Пълното разгъване или прибиране на покрива трае 20 мин.

Поглед на стадиона от кулата

Удобства и мултифункционалност[редактиране | редактиране на кода]

Пребиваването на стадиона е много приятно и удобно. Освен стандартни седящи места, стадионът предлага ВИП-ложа срещу годишен абонамент от 250 000 долара.

Освен със спортни съоръжения, комплексът разполага с:

Освен за спортни събития стадионът се използва и за големи концерти на звезди на шоу-бизнеса.

През 2000 г. на него се проведе най-голямото литературно четене в света - пред 25 000 деца, преоблечени като магьосници и техните родители, Джоан Роулинг, авторката на Хари Потър чете фрагменти от най-новата си книга.

Комплексът е широко достъпен за посещения и разглеждане.

Рекорди[редактиране | редактиране на кода]

На 17 март 2002 на стадиона се провежда най-голямото шоу за годината на кеч федерацията WWE, на което присъстват 69 237, което е рекорда по посещаемост в Роджърс Център (тогава Скай Доум)