Ротонда, Моста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за църквата в Малта. За архтитектурния вид църкви вижте Кръгла църква. За градчето в Италия вижте Ротонда (Италия).

Ротонда Успение Богородично
Rotunda of St Marija Assunta
Mosta cathedral.jpg
Местоположение в Моста
Вид на храма католическа църква
Страна Flag of Malta.svg Малта
Населено място Моста
Вероизповедание католицизъм
Епархия Архиепископска епархия на Малта
Тип на сградата централнокуполна ротонда
Архитектурен стил неокласицизъм
Изграждане 1833-1860 г.
Статут енорийска църква
Ротонда Успение Богородично
Rotunda of St Marija Assunta
в Общомедия

Ротонда Успение Богородично, наричана Ротондата в Моста (на малтийски: Rotunda of St Marija Assunta / Rotunda of Mosta) е римокатолическа църква в град Моста, Малта. Смята се, че диаметърът на нейния купол е сред най-големите в Европа и света. Посветена е на Успение на Пресвета Богородица, християнски празник честван на 15 август, който е и празник на града.

История и Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Проектът за храма е дело на малтийския архитект от френски произход Джорджо Гронет. Стилистиката е изцяло базирана на Пантеона, прочутият античен храм в Рим. Сградата е централнокуполна с план във формата на чист кръг. Главният вход е изявен по класически начин с портик с йонийска колонада и антаблеман увенчан с фронтон.

PICT5355-57small.jpg

Цилиндърът на основното тяло е разделен визуално по височина на две равни части посредством масивна корнизна структура, явяваща се продължение на антаблемана на портика. В долната част е изпълнен растер от пиластри и „слепи“ ниши. Във всяка четвърта от тях е поместен малък арковиден прозоречен отвор. Горната част е изчистена от пиластрите. Там растерът е проведен посредством високи и дълбоки отвори отново с арковидна форма. В основата си куполът е с диаметър от 37 метра, което го нарежда сред най-големите в Европа и света. Портикът е допълнително подчертан с две камбанарии в двата си края, които във височина надхвърлят значително фронтона, достигайки нивото на главния корниз на основното тяло.

Mosta Dome Bomb.jpg

Строителството е започнато през май 1833 година и приключва през 1860 г. Ротондата е издигната на мястото на малка църква от XVII век. Построена е на доброволни начала в свободното време на местните жители и строителните работници. Освещаването на храма е извършено през 1871 година.[1]

Чудото[редактиране | редактиране на кода]

Едно от основните неща предизвикващи интересът към църквата, освен нейната архитектура, е великото чудо случило се тук и приписвано на божествената намеса на Дева Мария. В храмът е изложена 200 килограмова бомба на Луфтвафе, която на 9 април 1942 г. в 16,40 часа по време на внезапна бомбардировка, пробива купола и отскача два пъти удряйки се в стените, преди да застине на пода без да избухне. Други две бомби ожулват постройката и се изтъркулват на площада отпред също без да избухнат. Стотици миряни са били изпълнили храма по същото време за следобедната служба. Никой от тях не получава дори леко нараняване.[2]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Casa editrice perseus; Malta and the ilslands of Gozo and Comino, 2007
  2. Casa editrice perseus; Malta and the ilslands of Gozo and Comino, 2007