СААБ (корпорация)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
СААБ (Saab)
Лого на СААБ (Saab)
Основана 1937 година
Седалище Тролхетан, Швеция
Служители 13 600 (2007)
Годишен оборот € 2,3 млрд. (2007)
Притежава Scania
Уебсайт www.saabgroup.com
СААБ (Saab) в Общомедия

„СААБ“ (на шведски: SAAB, съкращение от думите Svenska aeroplanaktiebolagete - Свенска аерупланактиебулагете) е шведска корпорация, произвеждаща авиационна техника, както и (в бивши дъщерни компании) , автомобили и специализирано компютърно оборудване.

Създадена е в град Тролхетан през 1937 година. През 1939 е осъществено сливане между СААБ и самолетостроителната компания ASJA. Така седалището на СААБ се премества в Линшьопинг, където е първоначално се базира ASJA. По време на Втората световна война компанията произвежда бойни самолети, но скоро след края на войната усилията са съсредоточени върху производството на автомобили.

Първата кола е произведена през 1947 година - това е моделът 92001. СААБ бързо се превръща в конкурентоспособна институция, произвеждаща надеждна и издръжлива техника. Има 2 дъщерни компании - Saab automobile (автомобилостроителна) и DataSaab (специализирани компютърни системи). Мажоритарният дял (51%) от Saab automobile е купен от американската корпорация General Motors през 1990 година. DataSaab, която е основана в края на 1950-те години, е сред първите компании в Швеция, разработвали компютърна техника. Навигационните системи на самолета Виген са именно на тази фирма. DataSaab е продадена през 1975 на американската UNIVAC.

СААБ купува производителите на камиони Scania-Vabis през 1969 г. От 1998 година британската аерокосмическа корпорация BAe Systems притежава значителен дял от СААБ. Първоначално той е бил 35%, но сега е намален до 20%.

Самолети[редактиране | редактиране на кода]

Основната продуцкия на самолети в момента е съсредоточена върху многоцелевия Грипен. СААБ и BAe Systems формират съвместно дружество през 1995 година, отговорно за производството и продажбите на самолета в световен мащаб. Произвежда се и авиационна техника за граждански цели - SAAB 340 и SAAB 2000 например.

Модели

Автомобили[редактиране | редактиране на кода]

Модели
Прототипи и концепт-карове
Portal:СААБ (корпорация)
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]