СААБ (корпорация)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
SAAB
Лого на SAAB
Основана 1937 г.
Седалище Тролхетан, Швеция
Служители 13 600 (2007)
Годишни приходи €2,3 млрд. (2007)
Притежава Scania
Уебсайт www.saabgroup.com
SAAB в Общомедия

„SAAB“ (съкращение от думите на шведски: Svenska aeroplanaktiebolageteСвенска аерупланактиебулагете) е шведска корпорация, произвеждаща авиационна техника, както и (в бивши дъщерни компании), автомобили и специализирано компютърно оборудване.

Създадена е в град Тролхетан през 1937 г. През 1939 г. е осъществено сливане между SAAB и самолетостроителната компания ASJA. Така седалището на SAAB се премества в Линшьопинг, където е първоначално се базира ASJA. По време на Втората световна война компанията произвежда бойни самолети, но скоро след края на войната усилията са съсредоточени върху производството на автомобили.

Първата кола е произведена през 1947 г. – това е моделът 92001. SAAB бързо се превръща в конкурентоспособна институция, произвеждаща надеждна и издръжлива техника. Има 2 дъщерни компании – Saab automobile (автомобилостроителна) и DataSaab (специализирани компютърни системи). Мажоритарният дял (51%) от Saab automobile е купен от американската корпорация General Motors през 1990 г. DataSaab, която е основана в края на 1950-те години, е сред първите компании в Швеция, разработвали компютърна техника. Навигационните системи на самолета SAAB 37 Viggen са именно на тази фирма. DataSaab е продадена през 1975 г. на американската UNIVAC.

SAAB купува производителите на камиони Scania-Vabis през 1969 г. От 1998 година британската аерокосмическа корпорация BAe Systems притежава значителен дял от SAAB. Първоначално той е бил 35%, но сега е намален до 20%.

Самолети[редактиране | редактиране на кода]

JAS 39 Gripen

Основната продукция на самолети е съсредоточена върху многоцелевия JAS 39 Gripen. SAAB и BAe Systems формират съвместно дружество през 1995 г., отговорно за производството и продажбите на самолета в световен мащаб.

Произвежда се и авиационна техника за граждански цели – SAAB 340 и SAAB 2000 например.

Модели

Автомобили[редактиране | редактиране на кода]

Модели
Прототипи и концепт-карове

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Авиация“         Портал „Авиация