СААБ (корпорация)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За автомобилната компания вижте СААБ (автомобилен производител).

SAAB
Лого на SAAB
Gripen ag1.jpg
Основана 1937 г.
Седалище Тролхетан, Швеция
Служители 13 600 (2007)
Притежава Scania
Уебсайт www.saabgroup.com
SAAB в Общомедия

„SAAB“ (съкращение от думите на шведски: Svenska aeroplanaktiebolageteСвенска аерупланактиебулагете) е шведска корпорация, произвеждаща авиационна техника, както и (в бивши дъщерни компании), автомобили и специализирано компютърно оборудване.

Създадена е в град Тролхетан през 1937 г. През 1939 г. е осъществено сливане между SAAB и самолетостроителната компания ASJA. Така седалището на SAAB се премества в Линшьопинг, където е първоначално се базира ASJA. По време на Втората световна война компанията произвежда бойни самолети, но скоро след края на войната усилията са съсредоточени върху производството на автомобили.

Първата кола е произведена през 1947 г. – това е моделът 92001. SAAB бързо се превръща в конкурентоспособна институция, произвеждаща надеждна и издръжлива техника. Има 2 дъщерни компании – Saab automobile (автомобилостроителна) и DataSaab (специализирани компютърни системи). Мажоритарният дял (51%) от Saab automobile е купен от американската корпорация General Motors през 1990 г. DataSaab, която е основана в края на 1950-те години, е сред първите компании в Швеция, разработвали компютърна техника. Навигационните системи на самолета SAAB 37 Viggen са именно на тази фирма. DataSaab е продадена през 1975 г. на американската UNIVAC.

SAAB купува производителите на камиони Scania-Vabis през 1969 г. От 1998 година британската аерокосмическа корпорация BAe Systems притежава значителен дял от SAAB. Първоначално той е бил 35%, но сега е намален до 20%.

Самолети[редактиране | редактиране на кода]

JAS 39 Gripen

Основната продукция на самолети е съсредоточена върху многоцелевия JAS 39 Gripen. SAAB и BAe Systems формират съвместно дружество през 1995 г., отговорно за производството и продажбите на самолета в световен мащаб.

Произвежда се и авиационна техника за граждански цели – SAAB 340 и SAAB 2000 например.

Модели

Автомобили[редактиране | редактиране на кода]

Модели
Прототипи и концепт-карове
     Портал „Авиация“         Портал „Авиация