Сава Попсавов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сава Попсавов
български певец
Роден
Починал
27 юли 2008 г. (84 г.)

Учил вНационална музикална академия
Музикална кариера
Стилбългарска народна музика, опера
Инструментивокал
Гласбаритон
ЛейбълБалкантон
Сава Попсавов в Общомедия

Сава Жеков Попсавов е български народен певец от Странджанския край.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в село Сърмашик, Малкотърновско (днес Бръшлян). Много популярен става с изпълнението на редица странджански народни песни, но най-голяма слава му донася песента „Ясен месец веч изгрява“ – бунтовният марш на Преображенското въстание. За първи път мелодията на „Ясен месец“ е изпълнена по Радио София през 1953 г. именно от него.

Роден е в семейството на учителя Жеко Попсавов, а песните научава от майка си Стефка Градева, която знаела близо 500 народни мелодии. Учи в Бургаската мъжка гимназия и за кратко учителства в родния край до приемането му през 1947 г. в Музикалната академия в София със специалност оперно пеене. Въпреки че пее в състава на Музикалния театър „Стефан Македонски“ в София, в Бургаската опера, връзката му с народните песни не е прекъсната. Участва в редица концерти на сформираната група „Тракийска песен“ при Съюза на тракийските културно-просветни дружества в България.[1]

През 1947 г. Сава Попсавов започва да си сътрудничи с редакция „Народна музика“ при БНР, където записва ярки странджански песни. Сред тях са патриотичната „Българе глава дигнале“, „Трендафилче, разговорче“ и др.

През 1957 г. Сава Попсавов се завръща в родния край и участва в проявите на бургаския Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев“ при читалище „Пробуда“, гостува в редица страни в Европа. Получава златен медал в народния събор на Агликина поляна известен като „Прослава на хайдутството“. Редовно пее в местните събори „Странджа пее“ и в тържествата на Петрова нива, свързани с паметта на героите от Преображенската епопея. С богатата си музикална култура той разви многостранна дейност като методист в музикалната самодейност, като солист в Тракийския фолклорен ансамбъл и групата „Странджанска песен“, целия си личен архив с всички фолклорни материали дарява на Държавен архив в Бургас. За кратко в началото на 70-те години Сава Попсавов е учител по пеене в Икономическия техникум в Бургас, където неговите възпитаници, предимно момичета прославят техникума си, като на манифестациите изпълняват предимно патриотични песни и стари военни маршове за победите на българската армия при Караагач и Чонгура.

През 1971 г. е удостоен с орден „Кирил и Методий“ – втора степен.

Пенсионира се в Бургаската опера.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Малки плочи[редактиране | редактиране на кода]

  • Сава Попсавов – ВНМ 6265
  • Сава Попсавов – ВНМ 6399

Дългосвирещи плочи[редактиране | редактиране на кода]

  • Петкана Захариева / Сава Попсавов – ВНА 10219

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Разделихме се с майстора на кавала Стоян Величков и певеца на борческа Странджа, БНР, Радио България, 6 октомври 2008 г. (архивирана на 16 декември 2008 г.)