Саймън Фрейзър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Саймън Фрейзър

Саймън Фрейзър (на английски Simon Fraser) (20 май 1776 - 18 август 1862) шотландски търговски агент, изследовател на Северна Америка.

Роден в градчето Мейпълтаун, щата Ню Йорк, като най-малко дете в шотландско семейство. След смъртта на баща му цялото му семейство се премества в Канада в град Кадилак, провинция Квебек. На 14-годишна възраст Фрейзър заминава за Монреал и след две години е приет на работа в "Северозападната компания", търгуваща с ценни животински кожи. В периода 1792-1805 работи в района на езерото Атабаска и през 1801 става пълноправен член на компанията.

През 1793 служителят в компанията Александър Маккензи намира сухоземен и речен път до Тихия океан, но пътят се оказва дълъг и труден и поради това през 1805 ръководството на компанията възлага на Фрейзър да открие нов, по-лек и по-пряк път до океана и едновременно с това да разшири дейността на компанията западно от Скалистите планини.

През есента на 1805 Фрейзър, заедно с помощника си Джон Стюарт, се изкачва по река Пис Ривър и по южната я съставяща река Парнснип, където основава търговски пунктове, които стават първите търговски обекти на компанията западно от Скалистите планини. На запад от изворите на Парнснип открива река Стюарт и езерата Стюарт и Фрейзър, като на брега на последното основава нова фактория (търговски пункт).

През 1806 проследява цялото течение на река Стюарт, изтичаща от езерото Стюарт и по река Нечако се спуска до река Фрейзър, където основава нов търговски пункт.

На 28 май 1808 с отряд от 24 човека започва опасно спускане по река Фрейзър, като открива и изследва средното и долното ѝ течение. Пристига в устието на реката на 2 юли и поради враждебното отношение на местните индиански племена веднага тръгва обратно. След тежко и опасно изкачване по реката отрядът се завръща в устието на Нечако на 6 август 1808.

През 1809 Фрейзър напуска района западно от Скалистите планини и се завръща в базата на езерото Атабаска, където остава до 1814 и отговаря за събирането на кожите около река Маккензи. След това е преместен в района на река Ред Ривър, където е въвлечен в конфликт с конкурентната "Компания Хъдсънов залив", който конфликт прераства във въоръжено стълкновение през юни 1816. След сражението е арестуван и изпратен в Монреал, където се провежда съдебен процес, в който е оправдан. През 1818 окончателно напуска компанията и се установява в района на град Корнуол, провинция Онтарио, като на 2 юни 1820 се жени за Катрин Макдонъл, като от брака си има пет синове и три дъщери. До края на живота си, а той е дълъг (умира на 88 години, на 18 август 1862), се занимава с различни дейности без особен успех.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фрейзер, Саймон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.