Саймън Фрейзър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Саймън Фрейзър
Simon Fraser
шотландски изследовател
Портрет на Саймън Фрейзър около 1825 г.
Роден
Починал
18 август 1862 г. (86 г.)

Националност Шотландия
Семейство
БащаСаймън Фрейзър
МайкаИзабела Грант
Саймън Фрейзър в Общомедия

Саймън Фрейзър (на английски: Simon Fraser) е търговец на кожи и изследовател на Северна Америка от шотландски произход.

Ранни години (1776 – 1805)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 май 1776 година в градчето Мейпълтаун, щата Ню Йорк, Британска Америка, осмото и най-малко дете в шотландското семейство на капитан Саймън Фрейзър и Изабела Грант.

След смъртта на баща му цялото семейство се премества в Канада в град Кадилак, провинция Квебек. На 14-годишна възраст Фрейзър заминава за Монреал за допълнително обучение, където двама от чичовците му са търговци на кожи. След две години е приет на работа в „Северозападната компания“, търгуваща с ценни животински кожи. В периода 1792 – 1805 работи в района на езерото Атабаска и през 1801 става пълноправен член на компанията.

През 1793 служителят в компанията Александър Маккензи намира сухоземен и речен път до Тихия океан, но пътят се оказва дълъг и труден и поради това през 1805 ръководството на компанията възлага на Фрейзър да открие нов, по-лек и по-пряк път до океана и едновременно с това да разшири дейността на компанията западно от Скалистите планини.

Изследователска дейност (1805 – 1808)[редактиране | редактиране на кода]

През есента на 1805 Фрейзър, заедно с помощника си Джон Стюарт, се изкачва по река Пис Ривър и по южната я съставяща река Парнснип, където основава търговски пунктове, които стават първите търговски обекти на компанията западно от Скалистите планини. На запад от изворите на Парнснип открива река Стюарт и езерата Стюарт и Фрейзър, като на брега на последното основава нова фактория (търговски пункт).

През 1806 проследява цялото течение на река Стюарт, изтичаща от езерото Стюарт и по река Нечако се спуска до река Фрейзър, където основава нов търговски пункт.

На 28 май 1808 с отряд от 24 души започва опасно спускане по река Фрейзър, като открива и изследва средното и долното ѝ течение. Пристига в устието на реката на 2 юли и поради враждебното отношение на местните индиански племена веднага тръгва обратно. След тежко и опасно изкачване по реката отрядът се завръща в устието на Нечако на 6 август 1808.

Следващи години (1809 -1862)[редактиране | редактиране на кода]

През 1809 Фрейзър напуска района западно от Скалистите планини и се завръща в базата на езерото Атабаска, където остава до 1814 и отговаря за събирането на кожите около река Маккензи. След това е преместен в района на река Ред Ривър, където е въвлечен в конфликт с конкурентната „Компания Хъдсънов залив“, който конфликт прераства във въоръжено стълкновение през юни 1816. След сражението е арестуван и изпратен в Монреал, където се провежда съдебен процес, в който е оправдан. През 1818 окончателно напуска компанията и се установява в района на град Корнуол, провинция Онтарио. На 2 юни 1820 се жени за Катрин Макдонъл, като от брака си има пет синове и три дъщери. До края на живота си се занимава с различни дейности без особен успех.

Умира на 18 август 1862 година на 86-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фрейзер, Саймон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​