Санта Мария дела Скала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Санта Мария дела Скала
Карта Местоположение в Сиена
ВидХудожествена галерия
МестоположениеСиена, Италия
Изграждане1998 г.
Площ18 000 m²
СобственикСиена
Санта Мария дела Скала в Общомедия

Санта Мария дела Скала (на италиански: Santa Maria della Scala) е лечебно заведение, паметник на културата с историческа, архитектурна, художествена стойност в град Сиена, Тоскана, Италия.

Според легендата болницата е основана през 898 г. от обущар на име Сороре. Друга легенда глади, че болницата е основана от свещениците на катедралата от другата страна на Виа Франчиджена, за да приюти поклонниците, идващи от Франция и Северна Европа в Рим. Първоначално в нея са работели предимно духовници, отдадени на благотворителна дейност. Въпреки това първият известен документ, в който се споменава средновековната болница, е от 29 март 1090 г.[1]

Сградата на Санта Мария дела Скала е изградена върху основата на сграда, построена през 12 век. Първият устав на болницата е датиран от 1305 г. Там е изложена структурата на лечебното заведение - неговия ректор, началникът на института и др. Интересен факт, е че преди някой да бъде номиниран за ректор, той трябва да дари цялото си имущество на болницата.

Болницата е изографисана от художниците Векиета, Доменико ди Бартоло и Приамо дела Куерча. Църквата „Сантисима Анунциата“ е построена върху по-старо ядро ​​от края на 13 век.[2] Болницата е притежавала стотици декари от дарения. Събраната пшеница е събирана в определени за това помещения и раздавана на нуждаещите се.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Baron, J. H. "The Hospital of Santa Maria della Scala, Siena, 1090-1990." BMJ 301 (1990): 1449-1451
  2. Travel Tuscany travelingintuscany.com