Векиета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Векиета (на италиански: Il Vecchietta, истинско име Лоренцо ди Пиетро, на италиански: Lorenzo di Pietro; ок. 1410 – 6 юни 1480, Сиена) e италиански художник, скулптор, архитект и ювелир от Сиенска школа.

Лоренцо ди Пиетро, Векиета
италиански художник и архитект
италиански художник и архитект
Роден
ок. 1410
Castiglione di Val d'Orcia
Починал
Националност италианец
Стил живопис, фреска
Академия Сиенска школа
Лоренцо ди Пиетро, Векиета в Общомедия
Векиета. Врати на реликвария от болница Санта Мария де ла Скала. 1445 г. Сиена, Пинакотека.

Биографични данни[редактиране | редактиране на кода]

За Векиета съобщава в своите „Жизнеописания“[1], Джорджо Вазари, и го описва като човек мрачен и необщителен, вечно загрижен и в размисъл, и затова живял малко. По-късните изследователи се опитват да свържат името на този художник с каквито и да е архивни данни. Сега за всепризната се счита версията, че описаният от Вазари, Векиета е Лоренцо ди Пиетро ди Джовани, който е кръстен в Сиена през 1410 година. Името на този човек се появява в документите през 1428 сред членовете на гилдията на художниците на Сиена.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Векиета. „Видението на св. Сороре“. Фреска. 1445 г. Болница Санта Мария дел ла Скала. Сиена.

Фрески на болница „Санта Мария де ла Скала“[редактиране | редактиране на кода]

Векиета взема участие във фреските на болница „Санта Мария де ла Скала“, където работи с Доменико ди Бартоло и Приамо дела Куерча. Векета изписва там фреската „Видението на св. Сороре“. Това е алегорична фреска, на която е изобразен коленичилият обущар Сороре, считащ се за основател на болницата. Той стои срещу своята майка, над главата на която се разгръща сцената на нейното видение, случило се преди раждането на нейния син: Богородица в обкръжението на ангели спуска от небесата стълба (стълба на италиански е „scala“ – именно така се нарича болницата). По стълбата се качват в небесата под нейна защита голи деца-сираци. От дясно, в нишата, той изобразява релефи на Адам и Ева, а от ляво са релефите на Каин и Авел; те символизират първородния грях и Стария Завет. Той изписва и вратичките на реликвария – „Страсти Христови“, „Светци“ и „Блажени“ (1445. Сиена. Пинакотека)[2].

Фрески на свода на баптистерия на Сиенската катедрала[редактиране | редактиране на кода]

Най-доброто постижение в неговото творчество стават фреските на свода на баптистерия на Сиенската катедрала (1450 – 53) – фрески „Символите на вярата“, „Пророци“ и „Сибили“ (не съхранени), а така фрески в апсидата – „Мъчение на Христа“ и „Пътят към на Голгота“.

Кавалетни творби[редактиране | редактиране на кода]

Сред малкото кавалетни произведения следва да се назове големия триптих „Възнесение на Мария със светци“ (1462. Пиенца, катедралата), и олтар „Мадона със светци“ и „Благовещение“ (ок. 1460. Пиенца, епархийски музей).

Скулптури[редактиране | редактиране на кода]

Векиета е забележителен скулптор, оставил няколко прекрасни статуи, сред които голям кивот, в болница „Санта Мария делла Скала“, украсен с фигури на ангели (1467 – 1472 г., сега украсява главният олтар на този храм).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Животописи на най-значимите живописци, скулптури и архитекти“ – първата история на изкуството, 2 издания – 1550 и 1568 г.
  2. C. Bertelli, Masolino e il Vecchietta a Castiglione Olona, in „Paragone Arte“, 1987, 451, p. 25 – 47.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]