Сарандис Цеманис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сарандис Цеманис
Σαράντης Τσεμάνης
гръцки лекар и политик
Роден
Починал
1973 г. (80 г.)

Етнос гърци
Образование Университет на Монпелие

Сара̀ндис Цема̀нис (Цеманов) (на гръцки: Σαράντης Τσεμάνης) е гръцки лекар и кмет на град Костур в периода 1946 – 1950 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сарандис Цеманис е роден на 12 април 1892 година в голямото българо-гъркоманско костурско село Косинец, тогава в Османската империя, днес Йеропиги, Гърция, в семейството на гъркоманина Васил Цеманов. Първоначално учи в Костур, а след това завършва висшето си образование в Атина. Учи медицина в Монпелие, Франция и специализира обща хирургия. Включва се като доброволец в Балканската война като лекар. През ноември 1912 година по време на овладяването на Костурско от гръцките войски, Цеманис е полеви лекар в региона.

По време на Втората световна война работи като лекар във военна болница в Янина, която в 1940 година е бомбардирана от италианците. В 1946 година е избран за кмет на Костур и изпълнява длъжността си по време на гражданската война в Гърция до 1950 година.[1]

По време на мандата си, въпреки сложните обстоятелства около Гражданската война, Цеманис проявява решителност в запазването на византийските храмове и икони в града,[2] а също така провежда реорганизиране на общинската библиотека в Костур.

Женен е за Мария Заману, с която имат три деца – Василиос, Йоана и Николаос. Умира в 1973 година в Атина.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ιωάννης Κολιόπουλος, Λεηλασία φρονημάτων, τ. Β΄εκδ. Βάνιας 1995
  2. Δημήτριος Πελεκανίδης, Καστοριά, Βυζαντιναί τοιχογραφίαι, σ.3, Θεσσαλονίκη, 1953
     Портал „Македония“         Портал „Македония