Сахелантроп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сахелантроп
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Примати (Primates)
семейство:Човекоподобни (Hominidae)
род:Сахелантропи (†Sahelanthropus)
вид:Сахелантроп (†S. tchadensis)
Научно наименование
Brunet, 2002
Сахелантроп в Общомедия
[ редактиране ]

Сахелантропът (Sahelanthropus tchadensis) който е живял приблизително преди 7 млн. години е вид човекоподобна маймуна. Неговото място в еволюцията на хоминидите не е изцяло прието.

Вкаменелости[редактиране | редактиране на кода]

Мястото на откриване

Съществуващите останки – относително малък череп наречен Тумай („надежда за живот“ на местния език Тебу в Чад), пет парчета от челюст и някои зъби – имат смесица от наследени и примитивни черти. Обема на черепната кутия е само от 340 cm³ до 360 cm³, размер подобен на този на съществуващите шимпанзета и е забележително по-малък, отколкото на приблизителния размер на човешката черепна кутия, която е с размери горе-долу от 1350 cm³. Зъбите, ивицата на веждите и лицевата структура се различават доста от тези намерени в Homo sapiens. Поради получаването на изкривяване на черепа, 3D реконструкция чрез компютър не е използвана.

Връзка с хората и човекоподобните[редактиране | редактиране на кода]

Възстановка на лицето на Sahelanthropus

Сахелантропуса може да представлява общ предшественик на хората и шимпанзетата; няма консенсус относно това в научната общност. Оригиналното място на този вид е като човешки прародител, а ако е прародител и на шимпанзето, то това ще усложни картината на човешката филогенеза. По-точно, ако Тумай е директен прародител на човека, тогава неговите лицеви черти водят до съмнения за статуса на австралопитека, защото има гъста линия на веждите, подобна на някои по-късни хоминиди (например Homo erectus), докато тази морфология се различава от тази при всички австралопитеци. През 2020 г. е изследвана бедрена кост, която показва, че Сахелантропа не е ходил на два крака (бипедализъм),[1] и това хвърля съмнение относно позицията му като човешки прародител, но по-ново изследване показва, че е ходил на два крака.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Macchiarelli, Roberto. Nature and relationships of Sahelanthropus tchadensis // Journal of Human Evolution 149. 2020. DOI:10.1016/j.jhevol.2020.102898. с. 102898.
  2. Daver, G. и др. Postcranial evidence of late Miocene hominin bipedalism in Chad // Nature. Springer Science and Business Media LLC, 2022-08-24. DOI:10.1038/s41586-022-04901-z.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.