Сахелантроп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Sahelanthropus tchadensis)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сахелантроп
Sahelanthropus tchadensis - TM 266-01-060-1.jpg
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Dipnotetrapodomorpha
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Примати (Primates)
семейство:Човекоподобни (Hominidae)
род:Сахелантропи (†Sahelanthropus)
вид:Сахелантроп (†S. tchadensis)
Научно наименование
Brunet, 2002 г.
Сахелантроп в Общомедия
[ редактиране ]

Сахелантропът (Sahelanthropus tchadensis) който е живял приблизително преди 7 млн. години е вид човекоподобна маймуна. Неговото място в еволюцията на хоминидите не е изцяло прието.

Вкаменелости[редактиране | редактиране на кода]

Мястото на откриване

Съществуващите останки — относително малък череп наречен Тумай („надежда за живот“ на местния език Тебу в Чад), пет парчета от челюст и някои зъби — имат смесица от наследени и примитивни черти. Обема на черепната кутия е само от 340 cm³ до 360 cm³, размер подобен на този на съществуващите шимпанзета и е забележително по-малък, отколкото на приблизителния размер на човешката черепна кутия, която е с размери горе-долу от 1350 cm³. Зъбите, ивицата на веждите и лицевата структура се различават доста от тези намерени в Homo sapiens. Поради получаването на изкривяване на черепа, 3D реконструкция чрез компютър не е използвана.

Връзка с хората и човекоподобните[редактиране | редактиране на кода]

Възстановка на лицето на Sahelanthropus

Сахелантропуса може да представлява общ предшественик на хората и шимпанзетата; няма консенсус относно това в научната общност. Оригиналното място на този вид е като човешки прародител, а ако е прародител и на шимпанзето, то това ще усложни картината на човешката филогенеза. По-точно, ако Тумай е директен прародител на човека, тогава неговите лицеви черти водят до съмнения за статуса на австралопитека, защото има гъста линия на веждите, подобна на някои по-късни хоминиди (например Homo erectus), докато тази морфология се различава от тази при всички австралопитеци.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.