Свети Архангел Михаил (католическа църква във Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Архангел Михаил.

Disambig.svg Тази статия е за католическата църква. За православната църква вижте Свети Архангел Михаил (православна църква във Варна).

„Свети Архангел Михаил“
Saint Archangel Michael - Varna Bulgaria.jpg
Местоположение във Варна
Вид на храма римокатолически параклис
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Варна
Вероизповедание Римокатолицизъм
Епархия Никополска
Архитектурен стил готически
Изграждане 1905 г.
Статут действащ храм
„Свети Архангел Михаил“ в Общомедия

„Свети Архангел Михаил“ е римокатолически параклис, действащ молитвен дом в енорията на храм „Благовещение Господне“ във Варна.

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Параклисът е проектиран от архитект Мариано Пернигони заедно със сградата на колежа „Свети Михаил“ във Варна през 1905 г., но е изпълнен от архитект Дабко Дабков.[1] През 1924 г. параклисът е ремонтиран в унисон с построената преди това до него административна сграда на колежа.

Параклисът е затворен през 1973 г. заедно с енорийския храм „Непорочно зачатие на Дева Мария“. Възстановен е непосредствено след 1989 г. До окончателното завършване на възстановителната дейност на енорийския храм през декември 2013 г. параклисът поема функциите на енорийски храм и Светата литургия е отслужвана в него.

Параклисът е в единен комплекс с манастира на сестрите от ордена на „Майка Тереза“ – първия манастир на ордена в България, отворил врати през 1994 г., със столова за социално слаби и безработни, стари, изнемощели и болни хора под грижите на сестрите от ордена.[2]

Храмовият годишен празник е на 29 септември.

Оформление на параклиса и манастира[редактиране | редактиране на кода]

Архитектурата на параклиса е готическа. Фасадата е разчленена вертикално от широки лизени, които създават шест полета, в които са поместени обединени в тройки тесни прозорци-витражи с островърхи арки, разделени на фигури от метални шпроси. Крайното ляво поле е по-тясно и там е развито входното пространство.

Главният корниз е украсен с аркатура от готически арки. В оста на прозорците двускатният покрив е отворен с капандури с кръгли прозорци. В полето над входа е проектирана висока четириъгълна пирамидална кула, завършваща с кръст, която обединява църквата и манастира.

За сградата на манастира се знае е, че е надстроявана с трети етаж през 1924 г. заедно с ремонт на параклиса от арх. Александър Дубовик. Последният е бил предназначен за пансион. Сградата е построена на ъгъл с две равностойни фасади. Партерът е висок, изграден в рустика. Фасадите са разчленени от корнизи. Прозорците са фланкирани от пиластри. Над и под прозорците са поставени табли, украсени с геометрична пластика.

Главният корниз обединява двете фасади и е подравнен с този на параклиса

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. д-р арх. Любинка Стоилова, Архитектурното наследство на Русе в националната и европейската култура (края на ХIХ-ти и първата половина на ХХ век). Създатели и съвременни аспекти
  2. Католическият параклис „Св. Архангел Михаил“, архив на оригинала от 25 април 2014, https://web.archive.org/web/20140425104405/http://www.libvar.bg/old-varna/churches/catholic.html, посетен 25 април 2014 
     Портал „Католицизъм“         Портал „Католицизъм          Портал „България“         Портал „България