Свети Георги (Горно Уйно)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Георги.

„Свети Георги“
Sv.Georgi.G.Uyno.1.JPG
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Горно Уйно
Вероизповедание Българска православна църква
Епархия Софийска епархия
Арх. наместничество Кюстендилско
Архитектурен стил възрожденски
Време на изграждане 1866 г.
Съвременен статут действащ храм

„Свети Георги Победоносец“ е възрожденска българска църква в село Горно Уйно, община Кюстендил.

Възпоменателна кръгла плоча, взидана на задната стена, е с надпис: „21000 гроша шо са ошле пари за църквата“. Там е отбелязана и датата на построяването на църквата – 1866 г.

Църквата е еднокорабна, с красива архитектура и e солидно изградена. Апсидата е разнообразена със седем слепи ниши, така че тя изглежда седмостранна, а над нея, под самия покрив е издаден навън дълбок корниз, който бележи вътрешния полуцилиндричея свод. Същият корниз е украсил и западната стена. Нейното обогатяване се състои в трите аркови отвора на откритата нартика, поддържана от три колони и удължение на северната стена. Западната колонада на откритата нартика поддържа втори етаж на вътрешното помещение на отделението за хора.

Иконите на иконостаса са в три реда, и са рисувани през 1867 г. от неизвестен живописец. Стенописите датират от 1892 г. и са дело на Евстатий Попдимитров от село Осой, сега в Северна Македония. Стенописната украса е разположена предимно по стените. На свода има само едно изображение на Саваот. В апсидата е изобразена Богородица Ширшая небес. Под нея са представени в цял ръст светците Василий Велики, Григорий Богослов, Йоан Златоуст и Атанасий Велики. На северната стена са изписани образите на Йоан Кръстител, Алекси Божи човек, Богородица, Свети Никола, Архангел Михаил изважда душата на богатия, и Свети Пантелеймон. На южната стена са представени Тайната вечеря, Влизането в Йерусалим, Възкресение и под него – Рождество и Кръщение Христово. На северната стена на притвора е нарисувана част от Страшния съд.

Църквата празнува на 6 май.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Василиев, Асен – В.Кюстендил и Кюстендилско. Сборник. София, изд. ОФ, 1973 г., с.308-9;
  • Енциклопедичен речник КЮСТЕНДИЛ А-Я, София, 1988 г., изд. БАН, с.587-8;

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония