Свети Димитър (Гостивар)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Димитър.

„Свети Димитър“
„Свети Димитрија“
Общ изглед на църквата „Свети Димитър“
Общ изглед на църквата „Свети Димитър“
Карта Местоположение в Гостивар
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоГостивар
Посветен наДимитър Солунски
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияТетовско-Гостиварска
Архиерейско наместничествоГостиварско
АрхитектДамян Андреев
Изграждане1840 г.
Статутдействащ храм
„Свети Димитър“ в Общомедия

„Свети Димитър“ (на македонска литературна норма: „Свети Димитрија“) е българска възрожденска църква в град Гостивар, Северна Македония, част от Тетовско-Гостиварската епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Църквата е малък гробищен храм, построен вън от града в 1847 година, тъй като в самия град не е имало много българи. Била е седалище на Гостиварското архиерейско наместничество на Българската екзархия.[1]

Според Асен Василиев църквата е дело на Дамян Андреев (1847 – 1921),[2] но вероятно или той я е обновил или автор е някой друг представител на рода Рензови.

Храмът е изписан за първи път в 1867 година от известния дебърски майстор Дичо Зограф, който работи с тайфата си в Гостивар. През 1924 година камбаната е възстановена с помощта на средства, събрани от местните граждани. В 1976 година стенописите са реставрирани.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Иширков, Анастас. Пътуване из Македония и Поморавия, в: Научна експедиция в Македония и Поморавието 1916. София, Военноиздателски комплекс „Св. Георги Победоносец“, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1993. с. 110. Посетен на 9 февруари 2015.
  2. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, „Наука и изкуство“, 1965. с. 176.