Свети Димитър (Кованец)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Димитър.

„Свети Димитър“
„Свети Димитар“
Викиекспедиција Бојмија 081.jpg
Общ изглед
Карта
Местоположение в Гевгели, Кованец
Вид на храмаправославна църква
СтранаFlag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено мястоКованец
ВероизповеданиеМакедонска православна църква - Охридска архиепископия
ЕпархияПовардарска
Архиерейско наместничествоГевгели
АрхитектАндон Китанов
Изграждане1860 г.
„Свети Димитър“ в Общомедия

„Свети Великомъченик Димитър“ или „Свети Димитрий“ (на македонска литературна норма: „Свети Димитър“, „Свети Димитриј“) е възрожденска православна църква в гевгелийското село Кованец, югоизточната част на Северна Македония. Част е от Повардарската епархия на Македонската православна църква.

Църквата в 1931 година

Църквата е гробищен храм, разположен югоизточно от селото. Изградена е около 1860 година и цялостно обновена в 1907 година от Андон Китанов.[1] Църквата е трикорабна с равни цветни дървени тавани. Покривната конструкция е двускатна, подпряна на шест стълба в два реда. Църквата е изписана отвътре в XIX век. Иконостасът е дървен и частично резбован. Иконите са от XIX век, както и царските двери, които са дело на майстор от тайфата на Андон Китанов.[2][3]

Иконата на Архангел Михаил от 1879 година е дело на видния зограф Димитър Папрадишки.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 206.
  2. Цркви во Негорската парохија. // Повардарска епархија, 2 юни 2008 г. Посетен на 21 февруари 2014 г.
  3. Профил на Општина Гевгелија. // Општина Гевгелија. Посетен на 28 октомври 2016. Архив на оригинала от 2016-09-28 в Wayback Machine.
  4. Николовски, Дарко. Фото архива на Антоние Николовски за Македонските зографи од крајот на XIX и почетокот на XX век: (Андонов, Зографски и Ванѓеловиќ). Скопје, Едиција Културно наследство, Министерство за култура на Р. С. Македонија, 2020. с. 12. (на македонска литературна норма)