Свети Николай (Калитеа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Николай“
Αγίου Nικολάου
Карта Местоположение
Вид на храмаправославна църква
Страна Гърция
Населено мястоКалитеа
РелигияВселенска патриаршия
ЕпархияКасандрийска
Изграждане1865 година
Статутдействащ храм

„Свети Николай“ (на гръцки: Αγίου Nικολάου) е възрожденска православна църква, разположена в село Калитеа на полуостров Касандра.[1] Църквата е енорийски храм на Касандрийската епархия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е построена в 1865 година като католикон на метоха на светогорския руски манастир „Свети Пантелеймон“. Църквата е наследник на средновизантийски еднокорабен храм, който от своя страна е построен върху раннохристиянска базилика, от която има сполии вградени в днешната църква и в други сгради на метоха. Край църквата са открити развалините на храм на Зевс Амон. През 60-те години на XIX вк година авторът Николаос В. Хрисантидис, придружен от митрополит Хрисант Касандрийски, посещава метоха на „Свети Пантелеймон“ Неромилос на мястото на днешна Калитея и в книга, публикувана в 1870 година в Цариград, пише, че монасите са открили в 1863 година при разкопки светилище. Големите квадратни мраморни елементи, които са изнесли, били използвани за изграждането на църква, посветена на Свети Пантелеймон (1865) и за възстановяването на манастира „Свети Пантелеймон“. Цялата църква, светият олтар и наосът са изписани с изключителни стенописи на руски зографи, като сигнатурите са славянски.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ναός του Αγίου Παντελεήμονα Καλλιθέα // Halkidiki Travelguide. Архивиран от оригинала на 2020-08-11. Посетен на 17 ноември 2020 г.