Свети Пантелеймон (Света гора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Пантелеймон.

„Свети Панталеймон“
Μονή Αγίου Παντελεήμονος
Agiou Panteleimonos monastery 2.JPG
Общ изглед
Карта
Местоположение в αγιον ορος
Вид на храмаправославен манастир
СтранаFlag of Greece.svg Гърция
Населено мястоСвета гора
ВероизповеданиеВселенска патриаршия
Епархияставропигиален
ИзгражданеХI век
Статутпаметник на ЮНЕСКО UNESCO logo.svg
Състояниедействащ мъжки манастир
„Свети Панталеймон“ в Общомедия
Вътрешен изглед от манастира

„Свети Пантелеймон“ или Русик (катаревуса: Μονή Αγίου Παντελεήμονος, на гръцки: Μονή Αγίου Παντελεήμονας, известен и като Ρωσσικόν, Русикон) е руски православен манастир в Света гора, Гърция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е основан от руски монаси през XI век и е признат като самостоятелен манастир през 1167 година. По време на татарското иго в Русия, по-голямата част от монасите са били гърци и сърби. По време на османското господство в Гърция, манастирът запада до положение да останат двама руски и двама български монаси през 1730 година.

През 1765 година манастирът е преместен по-близо до морския бряг и под покровителството на руския адмирал Адмирал Ушаков, молдовската болярска фамилия Калимачи и руските царе е напълно възстановен и разширен. По площ и населеност той става най-големия манастир в Света гора, подслонявайки 1446 монаси през 1903 година и повече от 2000 през 1913 година. Манастирът Свети Пантелеймон е многократно унищожаван от пожари, като заслужава да се споменат пожарите през 1307 година (когато каталонски пирати го подпалват) и през 1968 година.

Манастирските камбани, изработени през XIX век, се считат за най-големите в цяла Гърция. Съществува дъщерна общност на манастира, която се намира в Нови Атон, Абхазия.

Първият руски лидер, който посещава манастира, е президентът Владимир Путин (на 9 септември 2005 година).

Ценности и реликви[редактиране | редактиране на кода]

Обителта може да се похвали с чудесна библиотека от средновековни ръкописи и няколко изключително ценни реликви, като главата на Свети Пантелеймон, един от най-почитаните светци в Русия.

Скитове[редактиране | редактиране на кода]

На подчинение на манастира е монашеския скит Света Богородица, разположен в източната част на полуострова, на около един час ход пеша северно от Карея. Скитът се намира на 700 м надморска височина, на територията на манастира Пантократор, но принадлежи на Пантелеймоновия манастир.

Подчинени на манастира са и бившите руски скитове Стария Русик, Нова Тиваида, които понастоящем се възстановяват и са със статут на килии, както и Крумица[1], сега със статут на метох на манастира.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Любен Прашков, Атанас Шаренков. Паметници на културата на Света гора – Атон. Изд. Български художник, София, 1987

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]