Пантократор (Света гора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Пантократор“
Μονή Παντοκράτορος
Athos 1987 (05).jpg
Общ изглед
Местоположение в αγιον ορος
Вид на храма православен манастир
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Населено място Света гора
Вероизповедание Вселенска патриаршия
Епархия ставропигиален
Изграждане 1363 г.
Статут паметник на ЮНЕСКО UNESCO logo.svg
Състояние действащ мъжки манастир
Сайт www.pantokrator.gr
„Пантократор“ в Общомедия

„Христос Пантократор“ (на гръцки: Μονή Παντοκράτορος, катаревуса: Μονή Παντοκράτωρ) е най-северният манастир в Света гора, посветен на Христос Вседържител. Разположен е на североизточната страна на полуострова в Северна Гърция. Той е седми в йерархията на светогорските манастири.

История[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът се намира в близост до манастира Ставроникита. „Пантократор“ е основан около 1363 година от стратопедарха Алексий и примикюра Йоан. Техният манастир е построен върху руините на по-стар манастир, плячкосан от пирати през годините на латинската окупация, след превземането на Константинопол от латинците през 1204 година. Главната църква, разположена във вътрешността на манастира, датираща от XIV век, е посветена на Преображението Господне. Поради липса на място, църквата е сравнително малка. Тя е в атонски стил и е изографисана от майстори от Македонската зографска школа. Стенописите са възстановени през 1854 година от зографа Матеос Йоану от Негуш. Трапезарията е построена през 1841 година. Манастирът има осем параклиса във вътрешното пространство, оградено от стените и други седем в околностите, заедно с множество отшелнически колиби. През 1773 година, вследствие на пожар, на манастира са нанесени сериозни щети. Друг сериозен пожар избухва през 1948 година, като по-късно манастирът е възстановен.

Скит[редактиране | редактиране на кода]

На около 25 минути път пеша от Пантократор се намира подчиненият на манастира монашески скитСвети Пророк Илия“.

Ценности и реликви[редактиране | редактиране на кода]

Библиотеката на манастира пази 350 сборника със старинни ръкописи, литургически свитъци и 3500 печатни книги. Няколко сборника с ръкописи са откраднати в близките години. Сред църковните одежди, предмети за църковни служби и реликви, манастирът съхранява уникална икона на Света Богородица Геронтиса и част от щита на Свети Меркурий.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Любен Прашков, Атанас Шаренков. Паметници на културата на Света гора – Атон. Изд. Български художник, София, 1987

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония