Карулия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карулия
Σκήτη Καρούλια
Athos eremiten axb01.jpg
Общ изглед
Вид на храмаправославен скит
СтранаFlag of Greece.svg Гърция
Населено мястоСвета гора
ВероизповеданиеВселенска патриаршия
ИзгражданеXVIІІ век
Състояниедействащ мъжки скит

Карулия (на гръцки: Σκήτη Καρούλια) е православeн скит на Света гора, подчинен на манастира Великата Лавра. Скитът е образуван от пещери и килии, разположени върху стръмни скали в най-южната част на Атонския полуостров, в близост до скита Катунакия.

История[редактиране | редактиране на кода]

До най-отдалечените пещери и килии достъпът е възможен само чрез вериги и въжета. За названието на скита има няколко обяснения че произхожда от турската дума karauli – наблюдателен пункт, от гръцката Καρούλι – макара, или от латинската carrulus – скрипец, т.е. повдигащо устройство, с помощта на което отшелниците монаси са могли да се снабдяват с вода и храна и да търгуват с местните рибари.

Първите отшелници – предимно руски монаси, се установяват в Карулия през XVIII век, и през XIX век на това място вече се образува поселище от пещери и килии. Издига се и малка църква, посветена на Свети Георги.

Първоначално Карулия се намира в зависимост от големия скит „Света Анна“. На 18 май 1866 г. Великата Лавра предоставя на Карулия статут на самостоятелен скит, и за негов първи дикей е избран руския монах Инокентий († 1901).

В началото на XX век в Карулия живеят 30 руски монаси в 11 килии, през 1934 г.- 24 монаси в 19 килии, в периода 1940-1941 г.- 28 монаси в 18 килии. В наши дни в Карулия живеят 4-ма монаси в отделни килии.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]