Ксиропотам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ксиропотам
Μονή Ξηροποτάμου
Общ изглед
Карта
Местоположение в αγιον ορος
Вид на храмаправославен манастир
Страна Гърция
Населено мястоСвета гора
ВероизповеданиеВселенска патриаршия
Епархияставропигиален
ИзгражданеV век
Статутпаметник на ЮНЕСКО
Състояниедействащ мъжки манастир
Ксиропотам в Общомедия

Ксиропотам (на гръцки: Μονή Ξηροποτάμου) е православен манастир в Света гора, Гърция. Той е осми в йерархията на атонските манастири. През 2008 г. се обитава от около 25 монаси.[1] Ксиропотам е един от най-старите манастири в Света гора. Името на манастира, което в превод означава Суха река, идва от мястото с дълбок дол, пресъхващ през летните горещини, но дълбок и пълноводен през зимата. Ксиропотамският манастир е разположен на западния бряг на полуостров Атон, над пристанището Дафни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според преданието, манастирът е основан през V век от византийската императрица Елия Пулхерия, сестра на император Теодосий II. Главният храм на манастира е посветен на Светите четиридесет мъченици, за които императрицата получила видение. През VII век и VIII век обителта на Пулхерия опустяла, но императорският син Павел, минаващ по тези земи се обръща към император Роман с предложение манастирът да бъде възстановен. Предложението му било одобрено, но възстановяването на манастира отнело 3 века, тъй като той бил разрушен от земетресение по времето на Михаил Палеолог, като наказание за сключената уния с Рим, както твърди атонското предание. Андроник Палеолог наново построил зданията, съществували преди това в Ксиропотам.

Манастирът пострадал още веднъж през XVI век от пожар и е ремонтиран от султан Селим с негови собствени финансови средства. Съгласно легендата, султанът получил видение на Светите Четиридесет мъченици, повеляващи му да възстанови Ксиропотамския манастир, в благодарност за помощта, оказана на турците при покоряването на Египет, както удостоверява султанската грамота от 9 март 1520 г., която се пази в славянски превод в обителта. След това манастирът е поддържан и украсяван от господарите на Влахия.

Прекръстени с официален указ местности в Ксиропотам на 6 август 1969 година
Име Име Ново име Ново име Описание
Итанос Ίτανος Псилос Ψηλός[2]
Дзехилас Τζεχίλας Аналипсис Άνάληψις

Манастирски сгради[редактиране | редактиране на кода]

Главният храм „Свети Четиридесет мъченици“ е с кръстовидна форма и пет купола, и 2 параклиса: десният – „Успение“ и левият – „Козма и Дамян“.

Ценности и реликви[редактиране | редактиране на кода]

Към реликвите на манастира се отнасят:

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Любен Прашков, Атанас Шаренков. Паметници на културата на Света гора – Атон. Изд. Български художник, София, 1987

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Манастирът Ксиропотам
  2. Β. Διάταγμα ΥΠ' Αριθ. 496. Περὶ μετονομασίας συνοικισμὤν, κοινοτήτων καὶ θέσεων // Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος Τεύχος Πρώτον (Αριθμός Φύλλου 150). Εν Αθήναις, Ἐκ τοῦ Εθνικού Τυπογραφείου, 6 Αυγούστου 1969. σ. 1082. (на гръцки)