Калитеа (дем Касандра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Калитеа.

Калитеа
Καλλιθέα
— село —
Kallithea Aussicht.jpg
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Централна Македония
Дем Касандра
Географска област Халкидически полуостров
Надм. височина 0 m
Население 779 души (2001)

Калитеа (на гръцки: Καλλιθέα, в превод Хубава гледка, до 1925 Μετόχι Ρωσσικό, катаревуса Μετόχιον Ρωσσικόν, Метох на Росико, след това Νέα Φλογιτά, Неа Флогита[1]) е село в Егейска Македония, Гърция, в дем Касандра в административна област Централна Македония.

География[редактиране | редактиране на кода]

Калитеа е разположено на източния бряг на полуостров Касандра - най-западният ръкав на Халкидическия полуостров, на четири километра североизточно от Касандрия. Има население от 779 души (2001).

История[редактиране | редактиране на кода]

В района на Калитеа са развалините на античния Афитос с храм на Дионисий и нимфите, светилище на Зевс Амон (който бил почитан в V век пр. Хр.). В ІV век пр. Хр. е изграден голям дорийски храм в чест на Зевс Амон. Запазени са и издълбани скални стълби и пещера, служела за храм на Дионис и нимфите от VIII век пр. Хр.[2]

В местността Солинас (Σωλήνας) е открита раннохристиянска базилика, датираща от VІ век.[3] През византийско време целият район запустява. На равното място преди входа на пещерата на нимфите има запазена стена от малка византийска църква, датирани около 1000 година. Едва в 1071 година е основан метох на атонския манастир „Свети Пантелеймон“. От него е оцеляла единствено църквата, построена в 1865 година.[2][4]

Селото е основано през 1925 г. от гърци бежанци от Турция. Преди да се разреши на бежанците да се заселят на мястото, то е манастирско стопанство.[5] Селището е основано под името Неос Малтепес (Νέος Μάλτεπες) и жителите му се занимават със земеделие и животновъдство. През 1950-те е преименувано на Калитеа.

Църквата в селото „Свети Пантелеймон“, разположена близо до храма на Зевс, е от руски тип.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония