Свети Теодор Тирон (Конопница)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Свети Теодор Тирон“
„Свети Теодор Тирон“
Црква Свети Теодор - Тирон село Конопница.jpg
общ изглед
North Macedonia relief location map.jpg
42.1759° с. ш. 22.2928° и. д.
„Свети Теодор Тирон“
Местоположение в Република Македония
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Република Македония
Населено място Конопница
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Кумановско-Осоговска
Архиерейско наместничество Кривопаланско
Време на изграждане 1885 г.
Съвременен статут действащ храм
„Свети Теодор Тирон“ в Общомедия

„Свети Теодор Тирон“ (на македонска литературна норма: „Свети Теодор Тирон“) е възрожденска православна църква в село Конопница, община Крива паланка, Република Македония. Църквата е част от Кривопаланското архиерейско наместничество на Кумановско-Осоговската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Църквата е гробищна и е построена в 1885 година. Архитектурната ѝ концепция е рядка – построена е във формата на троен лист от дялан камък. Изписана е от видния дебърски майстор Аврам Дичов.[1] Според Асен Василиев обаче стенописите в храма са дело на неизвестен даровит дебърски майстор от село Осой, работил в храма с четирима помощници. В купола е изобразен Христос Вседържител, около който има спектрално сияние и след това композицията Служба божествена – маса с евангелие и отгоре литнал гълъб. Отляво Христос Архиерей с трисвещник в ръце посреща тялото си на плащеница, носена от четирима ангели. Бог Саваот предава на други двама ангели просфора и чаша за причастие. Сцената е допълнена от ангели с кадилници, рапиди, кръстови и трисвещници. В южната конха е изобразено Свето Преображение, а в северната – Успение Богородично. Изобразени са евангелисти, пророци и светците Иван Рилски, Прохор Пчински, Гаврил Лесновски, Йоаким Осоговски, Меркурий, Евстатий, Трифон, Никита, Мина, Прокопий, Нестор и други, както и жените светци Петка, Неделя, Анастасия и Текла.[2]

Повечето икони са дело на осойския майстор, чието дело са стенописите, а други са донесени от Осоговския манастир и са дело на видния самоковски майстор Иван Доспевски.[2] На Доспевски са иконите на Света Богородица и на Свети Теодор Тирон.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Изложба на икони на свети Наум Охридски во иконописот на Дебарско-кичевската епархија од XVIII и XIX век. // Македонска Православна Црква, 6 октомври 2010 г. Посетен на 27 март 2014 г.
  2. а б Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 259.
  3. Енциклопедия България, том 2. София, Издателство на Българската академия на науките, 1981. с. 419.
     Портал „Македония“         Портал „Македония