Световен еврейски конгрес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Световният еврейски конгрес (англ. World Jewish Congress, WJC) е международно обединение на еврейски организации с политическа цел - представителство на всички евреи от диаспората, т.е. извън Израел. Председател на организацията е Роналд Лаудер.

Организацията е създадена през 1936 г. в Женева, Швейцария. Представена е в Организацията на обединените нации, а седалището ѝ е в Ню Йорк. Поддържа офиси в Брюксел, Йерусалим, Париж, Москва, Буенос Айрес и Женева.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Всемирный еврейский конгресс“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.