Св. св. Кирил и Методий (Гоце Делчев)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Св. св. Кирил и Методий и св. Илия“
Общ изглед
Карта
Местоположение в Община Гоце Делчев
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоГоце Делчев
ВероизповеданиеБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияНеврокопска
Архиерейско наместничествоГоцеделчевско
Статутдействащ храм
„Св. св. Кирил и Методий и св. Илия“ в Общомедия

„Свети Кирил и Методий и Свети Илия“ е църква в град Гоце Делчев (Неврокоп), България, катедрален храм на Неврокопската епархия на Българската православна църква.

История[редактиране | редактиране на кода]

Храмът е построен в началото на XX век в махалата Вароша – към 1909 година е още недовършен. В ръцете е на българите екзархисти.[1] Повод за строителството му стават дългогодишните ожесточени спорове от втората половина на XIX и началото XX век между привържениците на Цариградската патриаршия и Българската екзархия на кой да принадлежи близката църква „Успение на Пресвета Богородица“. Патриаршистите с подкрепата на османската администрация в Неврокоп, успяват да вземат връх. По тази причина българското екзархийско население взема решение да построи свой нов митрополитски храм. Изграждането му започва през 1904 година и продължава до 1907 година. По-късно се взема решение за пристрояване на висока четириетажна камбанария. Същата е изградена в 1914 година. В храма са пренесени иконите от несъществуващия днес параклис „Св. пророк Илия“, който е бил в много тежко състояние и готов да падне. Последният се е намирал в местността Старото гробе. Затова митрополитската църква носи името „Св. св. Кирил и Методий и св. пророк Илия“.

В архитектурно отношение храма представлява трикорабна псевдобазилика с двускатен покрив, покрит с нови керемиди. На него има купол с осем прозореца. От изток има голяма апсида. Църквата има три врати – от запад, север и изток. Вътрешното пространство на храма се състои от две части – олтар и наос. Подът и колоните са покрити с красива мозайка, прозорците са цветно стъкло. Полилеите са нови. Нови са и красиво резбованите иконостас и владишки трон.[2]

Храмът е обявен за паметник на културата с местно значение. В нея има 75 икони от ХVІІІ и ХІХ век, дело на майстори от Банската художествена школа.[3]

До църквата е погребан неврокопският митрополит Макарий (1916-1934).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Рапорт за положението и въвеждането на учебното дело през първото полугодие на 1908 – 1909 г. в Неврокопска каза – В: Извори за българската етнография, том 3: Етнография на Македония. Материали из архивното наследство. София, Македонски научен институт, Етнографски институт с музей, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 1998. с. 78.
  2. Защо митрополитската църква в град Гоце Делчев носи името „Св. св. Кирил и Методий и св. пророк Илия“
  3. Църкви и манастири // Община Гоце Делчев. Архивиран от оригинала на 2016-09-16. Посетен на 12 юли 2016.