Седем години в Тибет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Седем години в Тибет
Seven Years in Tibet
Брад Пит и Лосанг Тхондън на снимачната площадка на „Седем години в Тибет“
Брад Пит и Лосанг Тхондън на снимачната площадка на „Седем години в Тибет“
Режисьори Жан-Жак Ано
Продуценти Жан-Жак Ано
Сценаристи Беки Джонстън
В ролите Брад Пит, Виктор Уонг, Дейвид Тюлис, Би Ди Уонг, Ингеборга Дапкунайте
Музика Джон Уилямс
Оператор Роберт Фрейс
Разпространител Columbia Tristar International
Жанр Драма, Приключенски, Исторически
Премиера 8 октомври 1997
Времетраене 136:00
Страна САЩ
Език Английски, Немски, Хинди
Бюджет 70 милиона $
Външни препратки
0120102 IMDb Allmovie

Седем години в Тибет (на английски: Seven Years in Tibet) е американски филм от 1997 г. с участието на Брад Пит.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е базиран на едноименната автобиографична книга на Хайнрих Харер, която описва приключенската история на австрийски планинар в Тибет по време на Втората световна война. Във филма се запазва само общата последователност от събития, а много детайли са измислени.

През пролетта на 1939 г. Хайнрих Харер (Брад Пит) – най-известният австрийски алпинист, и неговият сънародник Петер Ауфшнайтер (Дейвид Тюлис), решават да изкачат Нанга Парбат, един от най-високите върхове в Хималаите. Харер е оставил в Австрия бременната си жена. Единственото му желание е да спечели слава. Впечатленията от емоционалното „пробуждане“ на това фантастично пътешествие ще го отведат до висините на завоеванията и низините на затворничеството.

По време на изкачването на върха се спуска лавина и групата се връща в базовия лагер, но Хайнрих напуска групата и продължава да се изкачва. Тибетски носач му дава карта на Далай Лама XIV. Осъзнавайки, че изкачването е невъзможно, Хайнрих настига групата. През нощта, във връзка с избухването на война между Великобритания и Германия, цялата група е задържана от британски колониални власти като германски граждани и интернирана в английски лагер за военнопленници.

В плен Хайнрих преброява времето според възрастта на сина му. Той много скучае по жена си, неочаквано осъзнавайки, че я обича. Жена му обаче му изпраща документи за развод и съобщава, че ще каже на сина си, че баща му е загинал в Хималаите.

Харер прави четири неуспешни опита за бягство, след което се присъединява към останалите алпинисти, които работят по общ план за бягство. Напускайки лагера, Хайнрих се отделя от групата и решава да премине през планината в Тибет - страна, затворена за чужденци. По пътя той среща със своя другар от експедицията – ръководителят на екипа Петер Ауфшнайтер, и те продължават пътуването заедно. При втория опит да преминат в Тибет бегълците се отправят към Лхаса под прикритието на поклонници. Така след мъчителен двугодишен преход през Хималаите те достигат до мистериозния тибетски град.

В Лхаса Хайнрих и Петър са чужденци в непозната страна, посетена от неколцина европейци. Те случайно стават гости на министър Цхаронг (англ.) и се запознават с Нгапо Нгаванг Джигме. След известно време и двамата са назначени да работят: правителството на Тибет решава да използва техните инженерни знания за свои цели. В бъдеще Хайнрих се запознава с десетгодишния Ламо Дондруп, определен за следващото 14-о въплъщение на Далай Лама. Той става учител по английски език, география и западноевропейско възпитание на Далай Лама XIV, а след това и негов приятел.

Китай поставя ултиматум на тибетското правителство, започва война. Пушки и лъкове срещу картечници и минохвъргачки ... Предателство ... В крайна сметка Тибет е окупиран от Китай.

Хайнрих се завръща в Австрия. Първоначално дванадесетгодишният му син не иска да го види, но филмът завършва със съвместното им изкачване към следващия връх.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Факти[редактиране | редактиране на кода]

  • След като китайците завладяват Лхаса, Харeр пожелал на Нгапо Нгавангу Джигме да живее дълго време, за да страда от срам за предателство през целия си живот и той всъщност е живял 99 години.
  • Брад Пит, Дейвид Тулис и Жан-Жак Ано са обявени за нежелани личности (персона нон грата) в Китай, без право да влизат в страната заради участието си във филма „Седем години в Тибет“ и начина, по който в него е представена Китайската комунистическа партия. [1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Знаменитостите, на които им е забранено да стъпват в чужди държави, Webcafe, 05.04.2018, 16:13 (обновена 10.04.2018, 18:37), снимка № 6.