Секст Афраний Бур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бур.

Секст Афраний Бур (Sextus Afranius Burrus; 1 г. - † 62 г.) е римски конник, който служи по времето на императорите Нерон и Клавдий като преториански префект и след вземането на властта от Нерон води заедно със Сенека правителството на Римската Империя.

Бур произлиза вероятно от Vasio Vocontiorum (днес Vaison la Romaine) в провинцията Нарбонска Галия в днешна Южна Франция . Неговата фамилия е там вероятно от 1 век пр.н.е. и получава римско гражданство по времето на Помпей Велики.

Бур служи през първите десетилятия на 1 век като военен трибун в легион. По-късно той управлява като прокуратор финансовото състояние на майката императрица Ливия Августа, след нейната смърт през 29 г. това на Тиберий († 37 г.) и на Клавдий. Той е ценен за военните си познания, въпреки малките телесни смущения и като човек с висок морал.

През 51 г. Агрипина го поставя като префект на преторианската гвардия. Заедно със Сенека съветва Нерон в управлението му.

През 62 г. Бур е болен от тумор в гърлото и умира. Слуховете разказват, че Нерон му дал отровно лекарство, понеже се съпротивлява срещу неговите криминални постъпки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]