Направо към съдържанието

Секула Ораовдолски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Секула Христов)
Секула Ораовдолски
български революционер

Роден
1882 г.
Починал
18 януари 1912 г. (30 г.)

Секула Христов, известен като Ораовдолски[1], е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Секула Христов е роден около 1882 година във велешкото село Ораов дол, тогава в Османската империя, днес в Северна Македония. Става четник при Панчо Константинов в 1904 година, когато заедно с Велко Попадийски и Дачо Йотов убива вуйчо си поп Чуря, поставил се в услуга на сръбската пропаганда в Македония. Четата на Секула Ораовдолски участва в епичното сражение на Ножот през юли 1907 година. През ноември 1911 година става велешки районен войвода с помощник Петър Лесев.

В 1912 година при подготвяната от България и Сърбия обща война срещу Османската империя сръбските чети в Македония получават наставления от Белград за помирение с българските. В началото на януари Секула Ораовдолски получава писмо от началника на сръбските войводи във Велешко Василие Търбич, с което го моли да се срещне със сърбоманския войвода Никола Оморански в село Мокрени. Четата на Секула се отзовава и на 6 януари отива в Мокрени, но попада в засада и в сражението войводата е тежко ранен. Секула се установява в село Бистрица, за да се лекува, но след предателство от сърбомани, на 18 януари селото е нападнато от потеря и Секула Ораовдолски загива.[2][3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]