Секундус от Тренто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Секундус от Тренто
италиански теолог
Роден
Починал
Философия
Регион Западна философия
Интереси Теология
Научна дейност
Област История

Секундус от Тренто (латински: Secundus; Secundus von Trient; Secondo di Non; Secondo o Secondino di Trento; Secundus of Non or Trent; + март 612 г. в Тренто) е през 6/ ранния 7 век игумен (Abt) и исторически писател.

През 8 век живелият исторически писател на лангобардите, Павел Дякон, споменава Секундус от Триент, който съставя една история на лангобардите, която се нарича Историола (Historiola) и не ни е останала налична.

Секундус е игумен на манастира във Val di Non и кръщава през 603 г. лангобардския принц Адалоалд в Монца.

Секундус умира вероятно през март 612 г. в Тренто.

Павел Дякон използва произведението на Секундус като източник и много от случките, най-вероятно взема точно в своето произведение.

За големината на Historiola не може почти нищо със сигурност да се каже. Тя спира малко преди неговата смърт. Днешното изследване смята, че Historiola е съставена релативно късо и в аналитична форма и Павел Дякон я използва за времето след крал Албоин, (590 – 616 г.), понеже произведението се занимава повече с историята на лангобардите в Италия и по-малко с тяхното ранно време.

Секундус по нареждане на кралица Теодолинда е в кореспонденция с папа Григорий Велики и е важен църковно-политически съветник на кралицата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]