Сергей Касаткин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Касаткин.

Сергей Касаткин
руски офицер
Звание полковник
Служи на Flag of the Russian Empire (black-yellow-white).svg Русия
Род войски Пехота
Битки/войни Руско-турска война (1877-1878)
Награди Почетен гражданин на Ловеч

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт

Сергей Петрович Касаткин е руски офицер, полковник. Участник е в Руско-турската война (1877 – 1878). Почетен гражданин на Ловеч.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сергей Касаткин е роден през 1854 г. в град Арзамас, Нижнегородска губерния в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва военно училище с производство в първо офицерско звание подпрапорщик.

Участва в Руско-турска война (1877 – 1878). На 22 август 1877 г. е в състава на сборен отряд с командир генерал-майор Александър Имеретински формирана за второто освобождение на Ловеч от османско владичество. Участва непосредствено в битката за Ловеч на 22 автуст 1877 г.

След Октомврийската революция и гражданска война в Русия емигрира в България и се установява в София (1922). Умира на 23 ноември 1936 г. в болницата на Руския червен кръст в София. Ловчанския вестник „Стремление“ в броя си от 28 ноември 1936 г. информира за събитието. Тази публикация е единствения източник за провъзгласяването на полковник Сергей Касаткин за Почетен гражданин на Ловеч, като герой на второто освобождение на Ловеч от османско иго. Председателя на Ловчанската колония в София инженер Трифон Трифонов и нейните членове: професор Стефан Петков, генерал-майор Атанас Ватев, генерала от пехотата Велизар Лазаров и кмета на Ловеч инженер Петър Иванчев отдават на покойния нужните почести.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Почетните граждани на Ловеч, Регионален исторически музей – Ловеч, съставител Капка Кузманова, ИК „Витал“, Вт. 2009, с. 27 – 28. ISBN 978-954-8259-84-2