Сиджизмондо II Малатеста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Сиджизмондо Малатеста.

Сиджизмондо II Малатеста
кондотиер
Роден
1502 г.
Починал
1555 г. (53 г.)
Герб
Семейство
РодМалатеста
БащаМалатеста VI Малатеста

Сиджизмондо II Малатеста (на италиански: Sigismondo II Malatesta; * 1502, † 1555, Венеция, Венецианска република) е италиански кондотиер.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Син е на Малатеста VI Малатеста.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

В младостта си е на служба при Херцога на Урбино, първо като оръженосец, след това като отговорник за херцогската кухня. Научава военното изкуство от Франческо Мария I дела Ровере, когото следва във всичките му начинания.

Глава на партията на гвелфите в Романя, той иска да получи облаги за своята фракция в Чезена и след като влиза в града през 1536 г. с двеста мъже, атакува къщите на семействата Бекари и Мазини с намерението да убие всички, които са там, но е принуден да избяга.

Преминавайки на заплатата на Венеция, служи известно време в Бреша и Верона, но поради някои свои конфликти трябва да напусне. Преминава на служба във Франция при Пиетро Строци по време на войната в Пиемонт и след мира в Креспи се установява при Ерколе I д’Есте, херцог на Ферара. Във Ферара предизвиква на дуел Джанфранко Гуиди, граф на Баньо, но не е известно дали дуелът се е състоял. Връща се на служба при венецианците с чин полковник и остава там до смъртта си през 1555 г.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Giovanni Berchet. I Malatesta a Venezia. Tipografia del Commercio, Venezia, 1862
  • Farulli P. Cronologia della nobile famiglia dei Malatesta. Siena, 1724
  • Sansovino Francesco. Dell'origine e fatti delle famiglie illustri d'Italia. Venezia, 1670
  • Zazzeri Raimondo. Storia di Cesena. Tipografia Vignuzzi, Cesena, 1889
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sigismondo II Malatesta в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​