Сирохетски царства

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сирохетски царства
Приблизителни граници на Сирохетските царства около 800 г. пр.н.е.
Приблизителни граници на Сирохетските царства около 800 г. пр.н.е.
Предшественик
Хатия
Наследник
Асирия
Сирохетски царства в Общомедия

Сирохетските царства, наричани също и Къснохетски или Неохетски царства, са държавнополитически образувания от ранножелязната епоха на територията на Киликия и Древна Сирия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Възникват след разпадането на Хетското царство приблизително около 1180 г. пр.н.е. и просъществуват до около 700 г. пр.н.е.. Запазените писмени паметници са на лувийски, арамейски и финикийски езици, което говори за етнически нееднородно население.

Съществуването на Сирохетските царства е удостоверено и се доказва от многобройни надписи и археологически доказателства. Често тези надписи са дублирани на някой друг от трите езика – арамейски, финикийски или акадски (подобно на практиката засвидетелствана от Бехистунския надпис). Налице е постепенно разпространение и налагане на арамейския и финикийския като официална писмена норма (лингва франка) на територията, владяна от Сирохетските царства. В хода на културното взаимодействие на левантийското крайбрежие с егейските цивилизации, възниква древногръцката писменост, заимствана от финикийската.

Условно Сирохетските царства се разделят в две групи: северни, където властта е в ръцете на хетски управляващи династии, и южни, където около 1000 г. пр.н.е. властта преминава в ръцете на арамеи.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tübinger Bibelatlas / Tübingen Bible Atlas. Siegfried Mittmann, Götz Schmitt (eds.), Stuttgart: Deutsche Bibelgesellschaft, 2001, Map B IV 13 – 14
  2. O.R. Gurney, The Hittites. Harmondsworth: Pelican, 2nd ed., 1976 = 1954. p. 39 – 46.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]