Улубурунско корабокрушение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Улубурунско корабокрушение
Реконструиран макет на кораба
Реконструиран макет на кораба
Местоположение
Turkey relief location map.jpg
36.1286° с. ш. 29.6858° и. д.
Улубурунско корабокрушение
Местоположение в Турция
Страна Флаг на Турция Турция
Археология
Вид Останки от кораб
Период XIV век пр.н.е.
Култура Микенска
Епоха Късна бронзова епоха
Улубурунско корабокрушение в Общомедия

Улубурунското корабокрушение е потънал кораб от края на 14 век пр.н.е., открит в Средиземно море близо до турския град Каш. Това е един от най-добре изследваните археологически обекти от този вид.

Изследване[редактиране | редактиране на кода]

Потъналият кораб е открит от турски гмуркач през 1982 година. Подводните разкопки са извършени в рамките на 11 сезона от 1984 до 1994 година. Те са ръководени от Джордж Бас от Института за морска археология. Кърмата на кораба се намира на дълбочина 44 m, а носът - на 52 m. Част от товара е разпръсната до дълбочина от над 60 m.

Корабът е датиран чрез дендрохронология към 1316-1306 пр.н.е., края на бронзовата епоха в региона. Датата е получена от дървата за огрев, открити на борда, а не от корпуса. Тя се съгласува добре и с откритите предмети.

Корабът[редактиране | редактиране на кода]

Корабът представлява търговски съд, вероятно от Кипър или Леванта. Той е дълъг около 15 m и може да побере около 20 t товар. Корпусът е силно повреден, но някои части са запазени, донякъде от продуктите на корозията на медните слитъци. Той е построен от кедрово дърво със свързани по ръба дъски, техника, позната и от по-късните финикийски, гръцки и римски кораби. Открити са и парчета от гребла, най-голямото от които е дълго 1,7 m и е дебело 7 cm.

Корабът има поне 24 каменни котви, тежащи между 120 и 210 kg, както и две по-малки с тегло 16-21 kg. Някои от котвите изглежда са резервни и служат и за баласт. Откритите котви с един отвор се срещат често по левантинското крайбрежие, например в Тел Абу Хауам, Угарит и Библос. Други подобни са открити при корабокрушението при нос Гелидония и в Китион в Кипър.

Точният маршрут на кораба е трудно да бъде установен. Според една хипотеза той е тръгнал от Кипър, тъй като основната част от товара, 10 t медни слитъци, е идентифициран, като произлизащ от тамошните мини.

Националността на кораба не е определена, тъй като превозваните предмети имат различен произход - микенски, кипърски, ханаански, каситски, египетски и асирийски.

Товар[редактиране | редактиране на кода]

Корабът превозва:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Uluburun shipwreck“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.