Скален гълъб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скален гълъб
Columba livia Baltasound Shetland 1.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Червена книга на България
EN
Застрашен[2]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гълъбоподобни (Columbiformes)
семейство:Гълъбови (Columbidae)
род:Гълъби (Columba)
вид:Скален гълъб (C. livia)
Научно наименование
Gmelin, 1789
Разпространение
Columba livia distribution map.png
Скален гълъб в Общомедия
[ редактиране ]

Скалният гълъб (Columba livia) е сравнително дребна птица от семейство Гълъбови (Columbidae), предшественик на домашния гълъб, с който спадат към един вид и често се кръстосват.[3]

Има над 200 породи гълъби, които произлизат само от един-единствен вид — скалния гълъб. Той живее по скалните проломи, преддверията на пещерите и каменистите острови. На вид е сивосинкав, с по-светли или тъмнонапетнени криле, с две черни, лентовидни препаски на крилете и бял кръст на гърба, който се отличава в полет.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Скалните гълъби живеят на двойки или малки ята. Хранят се с всякакви видове зърнени и житни култури, семена от диви растения, пъпки, кълнове, треви, листа, плодове и др. В дивата природата е предпазлива и плашлива птица.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Името си получава от навика да гнезди по скални корнизи, което продължава да е характерна черта и на домашния гълъб. Гнездото е построено от тънки клечки и сламки, често рехаво и сравнително плоско, Снасят 2 бели яйца, които мътят на смени и двамата родители в продължение на около 18 дни. Малките се излюпват слепи и покрити с рядък жълт пух. Родителите ги хранят със специална кашица, която отделят в гушата си смесена с омекнали зърна. Когато напуснат гнездото родителите продължават още известно време да хранят малките. Полова зрелост достигат на едногодишна възраст.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

гнездо с малки

Опитомен е в дълбока древност и ползван като преносител на съобщения, благодарение на силно развитото си чувство за ориентация и склонност да се завръща винаги в постоянното си местообитание. Някои от породите са със значителни размери и служат за храна, други имат различна окраска или оперение и се отглеждат като декоративни, а трети се отглеждат заради изпълняваните от тях необичайни движения по време на полет.

Експерименти показват, че скалният гълъб си създава концепции и категоризира обектите около него по много подобен на хората начин. Когато са им показвани снимки на хора облечени по необичаен начин, с намалени или увеличени спрямо околните обекти размери, деца, жени, голи хора, снимани от различен ракурс, части на тяло, като ръка, крак, глава, те успешно са успявали да ги класифицират като хора. Това хвърля сянка на разпространеното мнение, че гълъбите са нискоинтелигентни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Columba livia (Gmelin, 1789). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Скален гълъб. Посетен на 22 март 2012
  3. BirdLife International. Columba livia. // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, 2004. Посетен на 8 май 2006. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]