Скиатос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Изглед към пристанището на Скиатос

Скиатос (на гръцки: Σκιάθος; на латински: Sciathos и Sciathus) е малък гръцки остров в Егейско море. Скиатос е най-западният остров от групата острови на Северните Споради. На запад са разположени континенталната суша и Магнисия, а на изток - островът Скопелос.

Пълната площ на Скиатос е 50 km². Основното населено място на острова е град Скиатос (с население 4988 през 2001 г.). други населени места са Касанемос (195), Каливия (179), Тулос (159) и Кукунарес (126).

Въпреки малката си площ Скиатос е известно туристическо направление. На него са разположени повече от 60 плажа, разпръснати по дългата 44 km крайбрежна ивица.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Островът е свързан с континенталната суша на Гърция чрез морски маршрути от Солун, Волос и Агиос Константинос, както и с останалите острови от Спорадите (с кометите на Хеленик Сийуейс).

В северозападната част на острова се намира Държавното летище на остров Скиатос. По източния и южния бряг са изградени модерни автомобилни пътища. Други по-малки черни пътища, някои от които павирани, се отклоняват към вътрешността на острова и северозападната му част. По време на туристическия сезон има редовен автобусен транспорт от град Скиатос до плажа Кукунарес на северозапад.