Слаб сити

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Слаб сити
Salvation Mountain (4271531161).jpg
Страна Flag of the United States.svg САЩ
Щат Калифорния
Слаб сити в Общомедия
Slab City

Слаб сити (на английски: Slab City или The Slabs) (33 ° 15'32 "N 115 ° 27'59" W) е селище в пустинята Колорадо в окръг Импириъл, югоизточната част на щата Калифорния, САЩ.

Използва се от собственици на каравани (автомобили за отдих) и заселници от цяла Северна Америка. То носи името си от бетонните плочи и пилони, които остават, изоставени след края на Втората световна война от казармите, които са се намирали там. Група военнослужещи остава след закриването на базата, и мястото се населява оттогава, въпреки че броят на жителите е намалява от средата на 1980 г. След 2010 г. обаче поради икономическата криза населението му се увеличава отново.[1]

Няколко хиляди лагерници, много от тях пенсионери, използват това място през зимните месеци. Те остават само за зимата, преди да мигрират на север през пролетта на по-хладен климат. Температурите през лятото са непоносими, но въпреки това има група от около 150 постоянни жители, които живеят в селището през цялата година. Повечето от тях получават социални пенсии от държавата и са принудени да живеят тук поради беднота.

Жителите не плащат за паркинг и няма почти никакви регулации. Наричат мястото „последния свободен град на Америка“. Лагерът е без електричество, без течаща вода или каквито и да са други услуги. Много от лагеруващите използват генератори или слънчеви панели за генериране на електричество. Доставките могат да бъдат закупени в близкия град Нилан, Калифорния, разположен на около 3 мили (или 5 километра) югозападно от Слаб сити.

Разположен на изток от Щатски път 111, входът на селището лесно се познава по колоритната „планина спасение“, малък хълм около 3 етажа, който е изцяло покрит с акрилна боя, бетон и кирпич и украсен с библейски стихове. Това е текущ проект повече от 2 десетилетия на постоянно пребиваващия жител Ленард Найт.

Слаб сити е показан във филма „Сред дивата природа“ на Шон Пен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]