Славик Табаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Славик Табаков
физик
Роден
1953 г. (69 г.)

Учил вТехнически университет - София
Научна дейност
Областмедицинска физика
Работил вКингс Колидж

Славик Табаков е британски и български специалист по рентгенова техника и медицинска физика, председател на Международната организация по медицинска физика (IOMP, 2015-2018) и вице-президент на Международния съюз на Физическите и Инженерни Науки в Медицината (IUPESM, 2018-2021). Той има значителен принос за развитието и за глобалното разпространение на образование и обучение по медицинска физика. Той е един от пионерите в електронното обучение в таза област.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Славик Д. Табаков е роден в Пловдив, България, в семейство на потомствени лекари. Той завършва средно образование в родния си град. През 1978 г. завършва медицинска и ядрена електроника в Техническия университет в София.

През 1981 г. той започва работа в Медицинския университет в Пловдив. Там, той инсталира първия компютърен томограф в града, а през 1984 – първия цифров рентгенов апарат в България. Заедно с д-р К. Велкова правят първата дигитална субтракционна ангиография в страната. [1]

През 1991 г. започва работа в Катедрата по медицинска техника и физика към Кралския колеж в Лондон. От 2001 г. той е бил директор на програмите за магистърско обучение по Медицински инженерство и физика и по Клинични науки. От 2002 той е един от директорите на Международния колеж по медицинска физика в Международния център за теоретична физика в Триест, Италия.

Славик Табаков е ръководил международни екипи от специалисти-пионери на концепциите за електронно обучение в медицинската физика (от 1993 г.). През август 2006 г., по време на церемония на Световния конгрес в Сеул, Южна Корея, той получава медал за постижения в преподаването и лидерство на международно образование.

През 2012 г. той е избран за президент на Международната организация по медицинска физика. През есента на 2015 г. проф. Славик Табаков бе удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет в Пловдив.

Славик Табаков и съпругата му д-р Василка Табакова живеят в Лондон, Великобритания. Тяхната дъщеря – Добринка Табакова – е композитор. Славик Табаков е внук на известния лекар д-р Теофил Груев [2] и правнук на общественика Никола Табаков.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]