Сливовдолско падало

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Природна забележителност
„Сливовдолско падало“
Chervenata stena 065.jpg
Сливовдолското падало
Информация
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Данни
Площ 0.69 хектара
Създаден 9 декември 2005
Природна забележителност
„Сливовдолско падало“
в Общомедия

Сливовдолско падало, наричано още Сливодолско падало, е името на един от високите водопади на територията на Република България.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в Западните Родопи, в дяла Добростан. Сливовдолското падало се намира по течението на река Сливов дол и водата пада от височина 49 метра. По този начин водопадът е най-високият в Родопите. Най-близкото населено място е село Югово, разположено на югоизток.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

Със заповед №РД-1218 от 9 декември 2005 г. водопадът и околната територия са обявени за природна забележителност с обща площ 6851 декара – резерват „Червената стена“.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

До водопада се стига по маркирана пътека от хижа Марциганица или по пътека от шосето Пловдив-Смолян (веднага след първия тунел след с. Бачково, пътеката започва от лявата страна на тунела). Прави впечатление водата, плъзгаща се и падаща от мъхести скали, които ѝ придават зеленикав цвят. В основата на водопада водата не е зелена, а синя – толкова дълбоко е издълбано речното корито там! Надолу, към шосето Пловдив-Смолян, има още подобни „падала“, къси но все така мъхести, някак древни и непипнати.

При зимна разходка може да видите водопада замръзнал....уникален!!!!!

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]