Сливовдолско падало

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Природна забележителност
„Сливовдолско падало“
природна забележителност в България
Chervenata stena 065.jpg
Сливовдолското падало
Информация
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Данни
Площ 0.69 хектара
Създаден 9 декември 2005
Природна забележителност
„Сливовдолско падало“
в Общомедия

Сливовдолско падало, наричано още Сливодолско падало, е името на един от високите водопади на територията на Република България.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в Западните Родопи, в дяла Добростан. Сливовдолското падало се намира по течението на река Сливов дол и водата пада от височина 49 метра. По този начин водопадът е най-високият в Родопите. Най-близкото населено място е село Югово, разположено на югоизток.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

Със заповед №РД-1218 от 9 декември 2005 г. водопадът и околната територия са обявени за природна забележителност с обща площ 6851 декара – резерват „Червената стена“.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

До водопада се стига по маркирана пътека от хижа Марциганица или по пътека от шосето Пловдив-Смолян (веднага след първия тунел след с.Бачково, пътеката започва от лявата страна на тунела). Прави впечатление водата, плъзгаща се и падаща от мъхести скали, които ѝ придават зеленикав цвят. В основата на водопада водата не е зелена, а синя – толкова дълбоко е издълбано речното корито там! Надолу, към шосето Пловдив-Смолян, има още подобни „падала“, къси но все така мъхести, някак древни и непипнати.

При зимна разходка може да видите водопада замръзнал....уникален!!!!!

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]