Случка в интерната

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Случка в интерната
The Adventure of the Priory School
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1904 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вЗавръщането на Шерлок Холмс
ПоредицаЗавръщането на Шерлок Холмс
ПредходнаСамотната колоездачка
СледващаЧерния Питър
Случка в интерната в Общомедия

„Случка в интерната“ (на английски: The Adventure of the Priory School) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в книгата „Завръщането на Шерлок Холмс“, публикувана през 1904 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Към Холмс се обръща собственикът на частни елитни училища лорд Холдърнес за помощ в намирането на сина му, който мистериозно е изчезнал. Заедно с него изчезва и германският учител Хайдегер. Холмс с Уотсън веднага отиват на местопроизшествието.

Съдейки по отпечатъците на гумите на велосипедите „Палмър“ и „Дънлоп“, синът на херцога и немският учител са тръгнали с различни велосипеди. Скоро край следите от гуми Холмс открива следи от отпечатъци на крави, чието разположение обаче не е характерно за движението на кравите, а по-скоро прилича на конски следи. Накрая, движейки се по следите на гумите на велосипеда „Палмър“, Холмс и Уотсън стигат до тялото на убития с ужасен удар по главата учител.

След като говорят със собственика на хотел „Бойният петел“, някой си Рубин Хейз, Холмс и Уотсън излизат от хотела. Изведнъж те виждат, че в хотела идва първият секретар на херцога Джеймс Уайлдър, а след това двуколка с непознат човек. След като разглеждат гумите на велосипеда на Уайлдър (те се оказват с марка „Дънлоп“) и наблюдават прозореца на хола на втория етаж, Холмс предлага Уотсън да се разделят.

На следващия ден Холмс, придружен от Уотсън, отива при херцог Холдърнес и настоява той да му даде огромната обещаната награда за разкриването на този инцидент, шест хиляди паунда. След това Холмс казва, че липсващият син на херцога е заключен в хотел „Бойният петел“, а в отвличането му е съпричастен самият херцог. След обещанието на Холмс да не оповестява подробностите от разследването херцог Холдърнес признава всичко.

Оказва се, че личният му секретар Уайлдър, който всъщност е по-големият му незаконен син, е организирал, с помощта на Рубин Хейз, отвличането на по-малкия, но законен син на херцога. Учителят Хайдегер, който е станал свидетел на отвличането и е преследвал похитителите с велосипеда си, е бил убит от Хейз. И за да се объркат следите, подковават коня, с който Хейс е отвлякъл момчето, с необичайна форма на подковите, така че да оставят отпечатъци под формата на копитата на крава.

Край на разкриващата сюжета част.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Авторът Артър Конан Дойл посочва „Случка в интерната“ под номер 10 в класацията си за 12-те най-добри свои разкази.

Само в този разказ и в разказа „Смъртоносните фигури“ има оригинални рисунки, нарисувани от Холмс за разрешаване на случаите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Adventure of the Priory School“, Illustrated by Frederic Dorr Steele. Collier's, 32, No. 18 (30 януари 1904), 18 – 20, 25, 27 – 30.
  • „The Adventure of the Priory School“, The Grand Magazine, 53 (April 1928), 183 – 199.
  • „The Adventure of the Priory School“, The Saint Detective Magazine, 8, No. 5 (November 1957), 54 – 80.
  • „The Adventure of the Priory School“, Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 27, No. 158 (February 1904), 122 – 140.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Случай в интернате“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​