Направо към съдържанието

Сокоизтисквачка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Електрическа сокоизтисквачка с центрофуга

Сокоизстисквачката е уред използван за извличане на сок от плодове, билки, листни зеленчуци и други видове зеленчуци в процес, наречен изцеждане.[1] Той раздробява, смила и/или изстисква сока от пулпата.[2]

Някои видове сокоизстисквачки могат да функционират и като кухненски робот.[3] Повечето сокоизстисквачки с двойно зъбно колело и хоризонтални дъвчещи сокоизстисквачки имат приставки за смачкване на билки и подправки, пресоване на тестени изделия, юфка или хлебни пръчици, приготвяне на бебешка храна и ядково масло, смилане на кафе, приготвяне на ядково мляко и др.

Сокоизтисквачките могат да бъдат ръчни или електрически.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Ръчна сокоизтисквачка за цитруси
Пресоваща сокоизтисквачка за лимони
Преса за ябълки
Ръчна сокоизтисквачка, ползвана за пшенични кълнове

Основните техники, които формират и комбинирани сокоизтисквачки, са:

С механично раздробяване[редактиране | редактиране на кода]

Ръчната сокоизтисквачка със зъбци, се ползва за цитрусови плодове като грейпфрути, лимони, лайм и портокали.[4] Сокът се извлича чрез пресоване или смилане на разполовен цитрус по протежение на ръбестия коничен център на сокоизстисквачката и изхвърляне на кората. Зъбците могат да са неподвижни и се изисква от потребителя да натиска и върти плода, докато други са електрически, автоматично завъртащи ръбестия център, когато плодът е натиснат.

Режещи[редактиране | редактиране на кода]

Друг вид са центробежните сокоизстисквачки, които нарязва плодовете или зеленчуците с плоско режещо острие.[5] След това продукта се върти с висока скорост, за да отдели сока от пулпата.

Пресоващи[редактиране | редактиране на кода]

Пресата за сок предимно се използва в селскостопанското производство. Тези преси могат да бъдат стационарни и мобилни. Мобилната преса има предимството, че може да се мести от една овощна градина в друга. Процесът се използва предимно за ябълки като получената ябълкова каша се увива във фин мрежест плат, след което се пресова с натиск от приблизително 40 тона. Тези машини са популярни в Европа и вече са въведени в Северна Америка.

В България се използва сходна ръчна машина – гроздомелачка за грозде, преди процеса на ферментиране на сока във вино.

Студено пресоване[редактиране | редактиране на кода]

Сокоизстисквачката за студено пресоване извлича сока по-бавно, което позволява да не се добави термична обработка, защото тя унищожава витамините и други полезни вещества. Този вид сокоизстисквачка използва един шнек за уплътняване и раздробяване на продуктите на по-малки секции, преди да изцеди сока покрай статичен екран, докато пулпата се изхвърля през отделен изход.[6]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

<gallery> Lemon-Squeezer 23440-480x360 (4905066254).jpg|Техника на изтискване чрез натиск и въртене Sugar cane juice machine in Kep 01.jpg|Преса за производство на сок от захарна тръстика <gallery>

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. juicer : Encyclopedia : Food Network // Архивиран от оригинала на 2011-05-25. Посетен на 2022-12-09.
  2. Cold Press vs. Traditional: Which Juicer Should You Buy? // 8 February 2013. Посетен на 13 January 2017.
  3. Farrell, Mary H J. You don't need a juicer to make juice // 28 August 2014. Посетен на 28 May 2019.
  4. National Reamer Collectors Association. REAMERS: The Great American Kitchen Collectible // Архивиран от оригинала на 2016-07-29. Посетен на 2022-12-09.
  5. Iqbal. All You Need to Know About a Centrifugal Juicer // 2022-05-19. Архивиран от оригинала на 2022-12-04. Посетен на 2022-12-09.
  6. Iqbal. All You Need to Know About a Masticating Juicer // 2022-05-28. Архивиран от оригинала на 2022-12-04. Посетен на 2022-12-09.