Студено пресоване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Студено пресовани сокове

Студено пресоване е технология, при която се извлича плодов и зеленчуков сок чрез натиск. Този метод е особено полезен, защото запазва максимално полезните вещества и тяхната дълготрайност[1][2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сокове пуснати на принципа на студеното пресоване се появяват от „Liquiteria“ през 1996 г. Студено пресованите сокове добиват популярност в края на 2000 г. като „соково пречистване“ (диета с прием само на плодови и зеленчукови сокове), благодарение на Холивуд и в частност Гуинет Полтроу и Ким Кардашян. Внезапното увеличение на популярността им води през 2013 г. до оценки на индустрията между $1,6 милиарда и $3,4 милиарда.

Принцип[редактиране | редактиране на кода]

Сокоизстисквачки на принципа на студеното пресоване

Производството на студено пресован сок преминава през 2 етапа:

  1. Смилане на плодовете и зеленчуците в каша.
  2. Изстискване на водата от целулозата посредством хидравлична преса.

Машините за студено пресоване обработват продуктите по-бавно, като технологията не позволява интензивно влизане на въздух при процеса на обработка и по този начин окисляването на сока се забавя значително. По това се различават от бързо-оборотните машини, които се загряват, унищожават топлинно голяма част от ензимите и разграждат витамините в плодовете и зеленчуците. Високатата скорост на ножовете при блендирането или нарязването и изцеждането вкарва въздух, което окислява и разваля значително по-бързо сока.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Студеното пресоване е принцип на добиване на зеленчукови и плодови сокове, както и масла от други растителни култури (лен, коноп, бял трън, арган, какао, рицин и др.). Така се добива и качествения зехтин, слънчогледовото олио и др.

Ползи от студеното пресоване[редактиране | редактиране на кода]

Преимущества на студеното пресоване пред алтернативни методи за сокоизвличане:

  • Запазва максимално концентрацията на полезни вещества (витамини, минерали, ензими и хранителни вещества).
  • Позволява запазване на хранителните вещества и качеството на сока до 4 дена от изстискването, без пастьоризиране и добавки, при съхранение между 0 и 4 °C.
  • Запазва аромата, вкуса и цвета на ползваните плодове и зеленчуци.
  • Облекчава алергии и подсилва имунитета и засилва метаболизма.
  • Прясно изцедения сок по този метод оптимално подпомага храносмилането. Консумирането на сок преди или между храненията позволява на тялото по-лесно да усети и да се повлияе от хранителните вещества приети с храненето.
  • Извлича концентрирано количество хранителни вещества, които е трудно да се приемат само с изяждането им.
  • Прясно изцедените сокове по този метод са в максимално удобна за абсорбация форма, което позволява най-ефективното и бързо усвояване на полезни вещества, с минимални усилия от страна на храносмилателната система.
Храносмилане и абсорбиране[3]
Скорост
на храносмилане
и абсорбиране
Време
за храносмилане
и абсорбиране
Сурови плодове и зеленчуци 17% 210 минути
Сок получен от сурово пресоване 65% 10-15 минути

Няма достатъчно изследвания, които да определят дали студено пресованите сокове са по-здравословни в сравнение с пастьоризираните сокове. Соковете получени чрез студено пресовано могат да бъдат с високо съдържание на захар и с ниско съдържание на диетични фибри.

Източници[редактиране | редактиране на кода]