Соломон и Савската царица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Соломон и Савската царица
Solomon and Sheba
РежисьориКинг Видор
СценаристиАнтъни Вейлър
Пол Дъдли
Джордж Брус
В ролитеЮл Бринър
Джина Лолобриджида
МузикаМарио Нашимбене
ОператорФреди Йънг
МонтажОто Лудвиг
РазпространителЕдуард Смол Продакшън
Жанристорически
Премиера27 октомври 1959
Времетраене139 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Цветностцветен
Бюджет$ 5 000 000
Приходи$ 12 200 000
Външни препратки
IMDb Allmovie
Соломон и Савската царица в Общомедия

„Соломон и Савската царица“ (на английски: Solomon and Sheba) е американски епико- исторически филм от 1959 година с участието на Юл Бринър и Джина Лолобриджида. Сценарият е базиран на мотиви от библейските „Книги на Царете“ и „Книги на Хрониките“. Първоначално за изпълнител на главната роля е бил избран Тайрън Пауър, който по време на началните снимки в Мадрид, Испания неочаквано умира от сърдечен удар на 44- ри годишна възраст.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

При управлението на Цар Давид (Финли Къри), Израел е обединена и просперища държава, въпреки че е заобиколена от врагове, включително Египет и неговите съюзници. Застаряващият цар фаворитизира за свой наследник по-малкия си син Соломон (Юл Бринър), с което не е съгласен по-големия му брат, Адония (Джордж Сандърс), воин, който се провъзгласява за цар. Когато Давид научава за това, публично обявява Соломон за законен престолонаследник. Адония и неговия приближен генерал, Йоав (Джон Кроуфорд) се оттеглят с ярост, но по-късно Соломон предлага на брат си да оглави армията, прекрасно разбирайки, че той може да я използва срещу него.

Израел продължава да просперира и под управлението на Соломон. Савската царица (Джина Лолобриджида) заговорничи с фараона на Египет в опит да подкопае управлението на Соломон, решена да го съблазни и да въведе езичеството в Йерусалим. Соломон е истински омагьосан от нея и те заживяват заедно под предлог, че така сформират алианс между двете царства. Репутацията на царя е накърнена, но в същото време Савската царица наистина се влюбва в Соломон и започва искрено да съжалява за заговора, който е сътворила. Нещата излизат извън контрол когато Соломон позволява на Савската царица да проведе любовен фестивал, всъщност оргия, посветена на една езическа богиня, в сърцето на Израел. В резултат на божественото възмездие, мълния от небесата поразява олтара на Савската царица и разрушава новопостроения езически храм в Йерусалим, народа е обречен на глад. Соломон е публично изобличен от поданиците си, а първосвещеникът и пророк Натан (Уилям Девлин) се отрича от него.

Междувременно Адония, който е бил прогонен от брат си след опит за покушение, отива в Египет да сключи сделка с фараона. Ако той му предостави армия, Адония ще завладее Израел в полза на Египет, а самият той ще се възкачи на трона в Йерусалим като наместник. Соломон, изоставен от съюзниците си, събира малка армия и се отправя към столицата, за да предотврати опитите на брат си да се прави на цар. В същото време Савската царица, повярвала в могъществото на израелските богове, се моли греховете на Соломон да бъдат изкупени и той да си върне властта.

Преследван от изпратените да го довършат египтяни, Соломон крои отбранителен план. Той разполага остатъците от войската си на хълм, което кара враговете да се разгърнат в подстъпите. Израелтяните се разполагат обърнати с лице на изток и използват лъскавите си щитове, за да отразят светлината от изгряващото слънце в очите на египтяните. Заслепени, те не успяват да видят зеещата пропаст в подножието на хълма и при стремителното нападение цялата армия полита в бездната и намира своята гибел.

Междувременно, Адония, чийто опит за преврат е посрещнат хладно, се опитва да събуди жителите на Йерусалим, издавайки заповед, Савската царица да бъде убита с камъни. По време на този унизителен акт, в града триумфално се завръща Соломон. Адония атакува брат си, но пада поразен. От молитвата на Соломон, Савската царица чудодейно е излекувана от раните си. Той си възстановява властта, а Савската царица се завръща в родината си, носейки в утробата си наследника на израелския цар.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Снимките на филма протичат при бюджет от 5 милиона долара, от 15 септември до средата на декември 1958 година в Мадрид и Валдеспартера, квартал на Сарагоса, Испания. Премиерата му е на 27 октомври 1959 година в „Астория Тиатър“, Лондон, Великобритания. Донася приходи от 12,2 милиона долара.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Awards for Solomon and Sheba // IMDb. Посетен на 2015-2-9. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Solomon and Sheba в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​