Воница: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Bot: Automated text replacement (-\"([a-zA-Z0-9,\.\–\-\s]*?)\" +''\1'')
м (overlinking)
м (Bot: Automated text replacement (-\"([a-zA-Z0-9,\.\–\-\s]*?)\" +''\1''))
В [[античност]]та в близост до мястото на съвременния град се е намирала древногръцката [[Анактория]]. Според някои трактовки на мястото му била Хераклея. Днешният град е средновековен, дълго време владян от венецианците посредством укрепената крепост над него.
 
[[Етимология]]та на името му е българска. Прониква видоизменено в съвременния [[гръцки език]] ([[димотики]]) от старобългарското [[Войница]]. С последното име градчето е записано и в руския [[Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон]]. <ref>Войница, Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон, Т. 7 (13), 1892</ref> Наименованието на католическата, венецианска в миналото, епископия в градчето е [[Боница]] <ref>''Annuario Pontificio 2013'' (Libreria Editrice Vaticana 2013 ISBN 978-88-209-9070-1), "''Sedi titolari"'', p. 851</ref>, вероятно видоизменено от българското [[Бойница]].
 
Етимологията на името му отразява и владението в минало време на цяла [[Етолоакарнания]] от цар [[Симеон Велики]], а после и от цар [[Стефан Душан]]. По времето на втория, а и през целия [[14 век]] и [[15 век]], проникват през Етолоакарнания в [[Атика]] и [[Пелопонес]] т.нар. [[арванити]].

Навигация