Разлика между версии на „Йохан Непомук Хумел“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Хумел е смятан за един от най-значителните пианисти на своето време и като такъв, най-силният конкурент на [[Лудвиг ван Бетовен]], с когото го свързва приятелство, често застрашено от кризи. Като Бетовен, Хумел е бил голям импровизатор. След смъртта на Бетовен, според неговото собствено желание, Хумел изпълнява импровизации върху негови творби в рамките на траурната церемония.
 
Йохан Непомук Хумел е бил търсен преподавател по пиано и е обучавал редица видни музиканти, между които [[:de:Carl Czerny|Карл Черни]], [[:de:Ferdinand Hiller|Фердинанд Хилер]], [[:de:Adolf Henselt|Адолф Хензелт]] и за кратко време Менделсон. Също и Лист, ученик на [[:de:Carl Czerny|Карл Черни]], е искал първоначално да взема уроци при Хумел, но неговите хонорари са били твърде високи. Роберт Шуман в писмо до майка си пише, че би желал да учи при Хумел, но това не се осъществява.
 
През [[1828]] Хумел публикува тритомния си труд „Подробни теоретично-практически указания за свирене на пиано” (''<ref>Johann Nepomuk Hummel: Ausführliche theoretisch-practische Anweisung zum Piano-Forte-Spiel''. Straubenhardt 1989 (Reprint).</ref>, илюстриран с безброй нотни примери.
 
== Източници ==

Навигация