Разлика между версии на „Съюз на запасните офицери“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
(Нова страница: '''Съюзът на запасните офицери (СЗО)''' е българска обществена организация създадена през 1908г. к...)
 
м
СЗО има за цел да поддържа висок престижа на българския офицер, да съдейства за съхранението на войнските традиции и националните идеали и да бъде живата връзка на бившите офицери с българската армия.
Съюза на запасните офицери става особено мощен и влиятелен в годините след Ньойския договор от 1919г., когато по решение на страните победителки в Първата световна война българската армия е драстично намалена и хиляди офицери преминават в запаса. В годините между двете световни войни влиянието на СЗО върху обществените и политически процеси е голямо.
Най-дългогодишен председател на организацията е [[Владимир Вазов|ген. Владимир Вазов]].
През 1940г.държавата оказва натиск над обществените сдружения и Съюзът е обединен с още няколко съюза на запасни военни в казионната организация [[Общ съюз на запасното войнство]]
След 9 септември 1944г. комунистическата влас забранява СЗО като "фашистка" ораганизация и неговите членове и активисти са подложени на репресии. Последният председател на организацията - полк. [[Славейко Василев]] се самоубива при нахлуването на Съветската армия в България.
 
204

редакции

Навигация