Разлика между версии на „Втора битка при Аламейн“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (r2.7.1) (Робот Добавяне: simple:Second Battle of El Alamein)
м
}}
{{Кампания Западна пустиня}}
'''Втората битка при Ел Аламейн''' е повратна точка в Северноафриканската кампания на [[Втора световна война|Втората световна война]]. Битката продължава от [[23 октомври]] до [[5 ноември]] [[1942]] година. Тя е продължение на [[Първа битка при Ел Аламейн|Първата битка при Ел Аламейн]], която спира настъплението на силите на Оста. Генерал [[Бърнард Монтгомъри]] поема командването над британската 8-ма армия от [[Клод Окинлек]] през август 1942 година.
 
Победата в тази битка бележи обрат в Северноафриканската кампания. Победата на съюзниците при Ел Аламейн премахва надеждите на Оста да окупират Египет, да контролират достъпа до [[Суецки канал|Суецкия канал]] и да получат достъп до петролните полета в Близкия Изток. Загубата при Ел Аламейн бележи края на експанзията на Оста в Африка.
== Предварителни действия ==
 
До юли 1942 година, след успеха при [[Битка при Газала|Битката при Газала]], [[танкова армия Африка]] съставена от германски и италиански пехотни и механизирани части под командването на генерал [[Ервин Ромел]] прониква дълбоко в [[Египет]]. По този начин тя заплашва жизненоважния за британските сили снабдителснабдителен път, преминаващ през [[Суецки канал|Суецкия канал]]. Генерал сър [[Клод Окинлек]] се оттегля с 8-ма армия на 50 мили от [[Александрия]], до участък, при който Катарската депресия е на 40 мили от Ел Аламейн, разположен на брега. Това дава на защитниците безопасни флангове, тъй като депресията е непроходима за танкове, и относително къса фронтова линия. Там настъплението на Оста бива спряно при [[Първа битка при Ел Аламейн|Първата битка при Ел Аламейн]] в началото юли.
 
Контра офанзивата на 8-ма армия през юли е неуспешна, тъй като Ромел решава да се окопае и да позволи на изтощените си сили да се прегрупират. В края на юли 8-ма армия спира всички офанзивни действия, за да възстанови своите сили. В началото на август по време на визита в [[Кайро]] на британския министър председател [[Уинстън Чърчил]] и генерал сър [[Алън Брук]], британския главнокомандващ, за заместник на Окинлек като главнокомандващ на 8-ма армия е избран генерал-лейтенант [[Бърнард Монтгомъри]] ([[Уилям Гот]], е първоначалния избор, но той умира след като самолета, с който пътува е свален от германски изтребител), а като главнокомандващ на войските в [[Близкия Изток]] е назначен генерал сър [[Харолд Алекзандър]].

Навигация