Маргарита Драчка: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
'''Маргарита Драчка''', известна повече като '''Маргарита от Дурацо''', е неаполитанска и унгарска кралица и принцеса на Ахея - втора съпруга на неаполитанския крал [[Карл III Анжуйски]]. Управлява Неапол като регент на сина им Ладислав Анжуйски.
 
Маргарита е дъщеря на херцога на Дурацо Карл Анжуйски и на Мария от Калабрия. По бащина линия Маргарита е правнучка на неаполитанския крал [[Карл II Анжуйски]] и на унгарската принцеса [[Мария Арпад|Мария]], а по майчина линия е правнучка на техния син [[Робер Анжуйски|Робер]] и на арагонската инфанта Йоланда.
 
През февруари 1369 г. двадесет и две годишната Маргарита е омъжена за двадесет и четири годишния си първи си братовчед Карл Анжуйски, херцог на Дурацо. Бракът им е уреден от лелята на Маргарита - неаполитанската кралица [[Джована I Анжуйска|Джована I]], чийто наследник на престола по това време е самият Карл. Карл и Маргарита имат три деца:
*Мария (1369-1371);
*[[Джована II Анжуйска]] (1373-1435);
*[[Ладислав Анжуйски|Ладислав (Ласло) Неаполитански]] (1377-1414);
 
През 1380 г. неаполитанската кралица [[Джована I Анжуйска|Джована I]] е обявена за еретичка от папа [[Урбан VI]], който на 1 юли 1881 обявява съпруга на Маргарита за законен владетел на Неапол. В отговор неаполитанската кралица осиновява френския принц [[Луи I Анжуйски]], брат на френския крал, и го обявява за свой наследник. Подкрепен от папата и унгарските си роднини, [[Карл III Анжуйски|Карл Анжуйски]] успява да детронира леля си и след като я убива през 1382 г., заема престола на Неапол като [[Карл III Анжуйски]], а Маргарита е обявена за негова кралица.
 
През 1383 г. [[Карл III Анжуйски]] наследява [[Ахейско княжество|Ахейското княжество]], а през същата година, като глава на Анжуйската династия, получава и предложение да заеме унгарския престол. За целта обаче той трябвало да се изправи срещу братовчедка си - унгарската кралица [[Мария I Анжуйска|Мария Анжуйска]]. Маргарита се опитва да убеди съпруга си да не предприема тази авантюра, но Карл III се впуска в битката за унгарския престол и през 1385 г. успява да детронира Мария от престола и сам поема унгарската корона като Карой II. На следващата година обаче съпругът на Маргарита е убит във Вишеград, като убийството му е организирано от майката на Мария Анжуйска - [[Елизабет Котроманич|Елизабет от Босна]]. Убийството на съпруга ѝ поставя Маргарита в позиция на регент на невръстния им син Ладислав, който трябва да властва в Неапол, докато властта в Унгария отново преминава у Мария Анжуйска. Начело на Неаполитанското кралство, Маргарита започва да подготвя отмъщението за смъртта на съпруга си и на свой ред организира убийството на Елизабет от Босна.
 
Маргарита умира от чума през 1412 г. и е погребана в катедралата на Салермо.

Навигация