Разлика между версии на „Алексиада“

Направо към навигацията Направо към търсенето
21 байта изтрити ,  преди 9 години
редакция без резюме
м (r2.7.2+) (Робот: Променяне от fr:L'Alexiade на fr:Alexiade)
No edit summary
'''Алексиада''' (оригинално заглавие {{lang-el|''Αλεξιάς''}}; Алексиас) е [[Средновековие|средновековен]] биографичен [[История|исторически]] труд в 15 тома, написан от [[Византийска империя|византийската]] [[Принц|принцеса]] [[Анна Комнина]] (1083-1153), който отразява управлението на баща ѝ - император [[Алексий I Комнин]] (1081-1118). След дългогодишно изследване на имперските архиви, както и разговори с приближени на императора и свидетели на описваните събития, Комнина завършва произведението си през [[1148]]г. в Кехаритоменския манастир. Нейният труд обхваща политическите, дипломатически и военни събития, свързани с историята на [[Византия|Византийската империя]] от периода [[1069]]-[[1118]] г. "Алексиада" е написана като продължение и допълнение на започнато, но недовършено произведение от съпруга на Анна Комнина ([[кесар]]я [[Никифор Вриений]]), известно под заглавието "Исторически бележки". Тя описва въоръжението, тактиките и битките на императорската армия през управлението на Алексий I.
 
След дългогодишно изследване на имперските архиви, както и разговори с приближени на императора и свидетели на описваните събития, Комнина завършва произведението си през [[1148]]г. в Кехаритоменския манастир. Нейният труд обхваща политическите, дипломатически и военни събития, свързани с историята на [[Византия|Византийската империя]] от периода [[1069]]-[[1118]] г. "Алексиада" е написана като продължение и допълнение на започнато, но недовършено произведение от съпруга на Анна Комнина ([[кесар]]я [[Никифор Вриений]]), известно под заглавието "Исторически бележки". Тя описва въоръжението, тактиките и битките на императорската армия през управлението на Алексий I.
 
Въпреки субективната и пристрастна гледна точка на своя автор, "Алексиада" е може би най-ценният исторически източник за византийската история в периода на [[Развито Средновековие|развитото средновековие]]. Освен сведения за Византия, трудът на Анна Комнина, въпреки че е създаден почти 50 години по-късно, дава и интересни сведения за [[Кръстоносен поход|кръстоносците]] от [[Първият кръстоносен поход|Първия кръстоносен поход]] и отношенията им с империята.
 
Самият текст е написан на [[Атически диалект|атическия гръцки диалект]], говорен от мнозина антични гръцки историци, философи и поети, което е показателно за високото класическо образование на Анна Комнина. Самата тя е запален почитател и познавач на [[Омир|Омировите произведения]]. Писменият стил на Анна Комнина е оформен от [[Тукидид]], [[Полибий]], [[Ксенофонт]] и др. древногръцки автори. Това довежда до противоречие между различните езикови стилове (езикът на Византия, макар и гръцки, е бил доста различен от древногръцкия [[Атически диалект|атически диалект]]) и правила и крайният резултат е един доста изкуствен стил. До голяма степен хронологията в Алексиада е доста последователна, освен събитията, случили се след влизането на Анна в манастира. Въпреки това, с малки изключения, творбата съдържа всички исторически събития от периода.
 
С написването на "Алексиада" Анна Комнина без съмнение става един от най-уважаваните историци, не само във Византия, но и в цяла Европа.
 
* [[Анна Комнина]]: ''[http://www.fordham.edu/halsall/basis/AnnaComnena-Alexiad.html The Alexiad]''. Превод на англ. от Elizabeth A. Dawes, 1928.
 
[[Категория:Византийска империяВизантология]]
[[Категория:Исторически книги]]
 

Навигация