Разлика между версии на „Тумор“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
допълване, ; форматиране: 5x заглавие-стил, запетая (ползвайки Advisor)
м (форматиране: 4x А|А(Б))
м (допълване, ; форматиране: 5x заглавие-стил, запетая (ползвайки Advisor))
Терминът '''тумор''' (от [[латински]]: ''подутина'') основно се използва за название на анормално нарастване на [[тъкан (биология)|тъкани]].
 
== Характеристика ==
==Видове==
Туморите са новообразувания, които са резултат на неограничено, нерегулирано и неконтролирано от организма размножаване на [[Клетка|клетки]], които не достигат фаза на съзряване и диференциране. Те могат да се развият във всички тъкани на човешкия организъм.
 
== Видове ==
Основно туморите се делят на доброкачествени и злокачествени. Злокачествените тумори се различават от доброкачествените по четири отличителни белега:
* проникване: [[клетки]]те на тумора преминават граничната тъкан и се врастват в съседната тъкан;
Точното определяне на характера на един тумор е възможно единствено чрез [[хистология|хистологично]] изследване ([[биопсия]]).
 
=== Доброкачествени тумори ===
При доброкачествените тумори има предимно тъканен атинизъм, т.е. туморът прилича на тъканта, от която произхожда.<ref name=":0">Манчева, Н, ''Обща патология, 1979''</ref> Доброкачествените тумори в повечето случаи дават само прояви на притискане на съседни органи и след хирургическото им отстраняване настъпва пълно оздравяване. Има и изключения, при които доброкачествен тумор може да доведе до смърт, например ако е разположен в [[Човешки мозък|мозъка]].
 
Доброкачествените тумори, като белезите по рождение или мастните отоци (липоми), не се обозначават в специализиран език като рак, но съществува опасност да се изродят и да се превърнат в злокачесвенизлокачествени.
 
Наименованията на доброкачествените тумори са:
* [[Кръвоносни съдове|кръвоносни]] и [[лимфни съдове]] – хемангиоми и лимфангиоми.
 
=== Злокачествени тумори ===
{{Основна|Рак (болест)}}
 
Злокачествените тумори се характеризират със силен клетъчен атипизъм, т.е. туморните клетки почти не приличат на клетките, от които произхождат.<ref name=":0" /> Злокачествените тумори се делят на [[карцином]]и и саркоми, т.е. произлизащи от епителна или от [[съединителна тъкан]].
 
Като синоним на злокачествен тумор се използва думата рак. Важна особеност на злокачествените тумори е способността им да дават разсейки (метастази), обикновено след като са разраснали достатъчно. Има случаи, когато злокачествения тумор, макар и малък на размер, се разсейва из организма, напр. [[рак на гърдата]].
* кръвна и лимфна тъкан – левкози и лимфоми.
 
== Причинители ==
Туморите се причиняват от [[мутация]] на [[ДНК]] на клетките, която въздейства на способността на клетките да регулират и лимитират клетъчното делене. За да се развие тумор е необходимо да се натрупат група от [[Мутация|мутации]]. Мутации, които активират [[онкоген]]и или подтискат тумороподтискащите [[ген]]и могат евентуално да доведат до тумор.
 
Наскоро се появи хипотеза, че много от видовете рак наблюдавани при хората са причинени от вирусни инфекции.
 
== Вижте също ==
* [[Онкология]]
 
== Източници ==
[[Категория:Туморни заболявания| ]]

Навигация