Скафандър: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
47 байтове добавени ,  преди 5 години
м
(ъглови кавички -> български кавички редактирано с AWB)
Първите образци на космическите скафандри са били създадени в края на [[1950-те]] г. в СССР от специалистите на НПП „Звезда“.
Те разработват следните видове:
*'''СК-1''' - аварийно спасителен скафандър използван от космонавтите на корабите [[Восток (космически кораб)|Восток]]. Представлява мек скафандър с несвалящ се шлем. Осигуряват животообеспечаване в продължение на пет часа.
* '''Беркут''' — предназначен за осигуряване на безопасно излизане на човек в открития [[космос]]. С него е осъществено първото излизане в открития космос от [[Алексей Леонов]].
* '''Ястреб''' — разработен за осъществяване на външнокорабни действия от екипажите на ранните модификации на космическия кораб [[Союз (космически кораб)|Союз]] и предполагаемият полет до [[Луна]]та. Леонов е бил един от консултантите при създаването на новия скафандър. Система за животообеспечаване на новият скафандър „Ястреб“ се е намирала в метален контейнер, който за облекчаване на преминаването през тесния [[люк]] на кораба [[Союз |„Союз“]], е можел да се монтира или на гърдите или на крака. Скафандърът „Ястреб“ е изготвен и изпитан през [[1967]] година. Единственото използване на скафандъра е по време на полета на корабите „[[Союз-4]]“ и „[[Союз-5]]“ през януари [[1969]] година, когато космонавтите [[Евгений Хрунов]] и [[Алексей Елисеев]] преминават от кораба „Союз-5“ в кораба „Союз-4“ през открития космос.

Навигация